Tips tijdens uw vakantie!

Vakantie

 

Graag geven wij u advies op welke wijze u de risico’s op een legionellabesmetting kan verkleinen en op welke wijze u het beste kan handelen als iemand een besmetting tijdens zijn vakantieperiode heeft opgelopen.

Voorlichting 

Als Stichting Veteranenziekte geven wij vaak voorlichting op vakantiebeurzen. Wij delen daar diverse folders uit en raden de mogelijke reizigers aan om deze folders bij de reisdocumenten toe te voegen.

Onze folders kunt u downloaden op onze website (druk op deze link voor de  folders incl. Engelse versie voor in het buitenland).

Hoe kunt u besmet raken? 

Als water zich in nevelvorm in de lucht bevindt, kan de bacterie ingeademd worden. Dit kan een besmetting veroorzaken. De veteranenziekte is niet besmettelijk.

Waar bevindt de legionella-bacterie zich?


De legionella-bacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet schadelijk is. Het gevaar van de bacterie is dat zij zich tussen een temperatuur van 25 en 55 ºC explosief kan vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat kunnen meerderen bacteriën snel aangroeien. Dit kan voorkomen worden door sterke doorstroming van het water.

25%

Volledig arbeidsongeschikt na een legionellabesmetting (van de 90% die last hebben van restverschijnselen)

40

Dodelijke slachtoffers per jaar in Nederland

80%

> 5 jaar restklachten te houden

90%

Restklachten zoals vermoeidheid, pijn aan spieren en gewrichten en concentratieproblemen

Stel vooraf kritische vragen bij uw reisaccommodatie of reisorganisatie! 

Tijdens uw keuze kunt u vooraf ook uw beoogde accommodatie raadplegen op welke wijze zij met legionellapreventie omgaan. Deze vraag is voor de meeste partijen nieuw mede omdat zij hier zelden mee geconfronteerd worden. Maar laten wij als consument hier een begin mee maken. Op deze wijze kunt u al een inschatting maken.

Wij hopen dat in de toekomst inspecteurs meer toezien op legionellapreventie en meenemen in hun beoordeling. Hierdoor kunnen veel problemen in de toekomst voorkomen worden. Daarnaast hopen wij dat de inspecteurs ook de koeltorens in de regio inzichtelijk maken.

Aankomst

Uiteraard hopen wij dat uw accommodatie qua legionellapreventie alles op orde heeft. Indien u daar over twijfelt kunt u zelf ook een aantal stappen nemen. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd met de receptie of reisorganisatie van uw verblijf contact opnemen.

Spoelen

Indien u twijfelt over legionellapreventie op uw verblijf dan kunt u ook een aantal acties zelf ondernemen.

Wij raden u aan om alle tappunten in uw verblijf te spoelen en de inhoud van de leidingwaterinstallatie te verversen. Dit geldt voor zowel warm en koud water. Laat de kranen ongeveer 5 a 10 minuten goed doorspoelen. Het grootste gevaar zit met name in de aerosolvormende tappunten (voorbeeld, de douchekop is een aerosolvormend/vernevelend tappunt)

Voordat u de douchekop gaat spoelen kunt u het beste een emmer met water vullen. Vervolgens plaats u de douchekop onder het water en plaats daar een handdoek of theedoek omheen. Daarna opent u de kraan en spoelt u zowel de warm en koud waterzijde gedurende het aangegeven tijdsduur die wij hebben aangegeven. Uiteraard gaan wij er vanuit dat de emmer overloopt en dat het water naar het afvoerputje stroomt.

Indien het niet mogelijk is om de douchekop te verwijderen dan kunt u het beste de ruimte goed ventileren (ramen open zetten). Onze voorkeur gaat er naar uit dat u de douchekop met een natte doek afdekt zodat er een minimale verneveling ontstaat. Vervolgens kunt u starten met het spoeltraject.

Bij twijfel kunt u er altijd voor kiezen om de douchekop van de doucheslang te verwijderen en dat u alleen onder de straal gaat douchen.

Aandachtspunt:

Als u gespoeld heeft dan betekend het niet dat er geen legionella meer in de leidingwaterinstallatie zit!

Allert blijven is het aller belangrijkste!

Filterdouchekop

Vooraf is het lastig te bepalen welke douches er per verblijfsaccommodatie aanwezig zijn. Door de diversiteit van het aantal soorten en maten douchekoppen is het ook lastig om een juiste legionellafilterdouchekop aan te kopen en deze dan vervolgens te plaatsen.

Er worden diverse artikelen geschreven over deze douchekoppen maar montage en toepasbaarheid is vaak een lastig punt. Uiteraard behoort dit tot één van de mogelijke oplossingen.

Wij hopen meer dat de eigenaar of de organisatie hun verantwoordelijkheid neemt m.b.t. legionellapreventie.

.

Bij twijfel kunt u de onderstaande keuze maken:

U kunt altijd nog een washandje gebruiken om uw lichaam schoon te maken.

Wat zijn symptomen van de veteranenziekte?

De tijd tussen besmetting met de bacterie en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 18 dagen.

Verschijnselen zijn:

 • snel opkomende hoofdpijn;
 • spierpijn;
 • een ziek gevoel;
 • hoge koorts;
 • hoesten;
 • kortademigheid;
 • grote vermoeidheid;
 • Verwardheid.

Hoe is de ziekte te behandelen?

De veteranenziekte is goed te behandelen als de arts of specialist meteen de juiste antibiotica voorschrijft! Hoe sneller dit gebeurt, hoe beter. Het kan echter lange tijd duren voordat de patiënt weer helemaal de oude is. Door slechte of te late behandeling kan de patiënt overlijden.

Resumé 

 • Neem onze informatiefolders mee tijdens uw vakantie;
 • Stel de juiste vragen aan uw reisorganisatie/accommodatie;
 • Bij twijfel kunt u zelf de installatie goed doorspoelen;
 • Aerosolvormende tappunten zijn de risicovolle tappunten, zoals de douche, spuitmond van een tuinslang of gelijkwaardig;
 • In de omgeving kunnen ook andere besmettingsbronnen aanwezig zijn zoals: koeltorens,waterzuiveringsinstallatie, terraskoelers, whirpools, buitendouches, fonteinen of gelijkwaardig;
 • Blijf alert en weet hoe u of uw mede reisgenoot moet handelen.

Let op! Wij adviseren ook om te spoelen wanneer u thuiskomt.

DNA Match

Spoelen douche

Spoel alle kranen met koud en warm water. Zorg hierbij dat u het water niet vernevelt. Stop de douchekop in een emmer met water of doe een washandje om de douchekop. Ventileer de ruimte.

Last van de volgende symptomen: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C, hoesten en soms kortademig? Neem contact op met uw huisarts en noem de mogelijkheid van legionellose.

Na uw vakantie (langer dan 1 week) bij thuiskomst: spoel dan ook weer alle kranen met koud en warm water door.

Een luisterend oor voor je vragen over Legionella?

Stichting veteranenziekte

De Stichting Veteranenziekte wil graag in contact komen met personen die de veteranenziekte hebben of hebben gehad, of die te maken hebben (gehad) met een ander ziektebeeld dat is gerelateerd aan legionellabesmetting – en die nog niet bekend zijn bij en met de Stichting.