Tips voor thuis

Advies 

Graag geven wij u advies op welke wijze u de risico’s op een legionellabesmetting kan verkleinen en op welke wijze u het beste kan handelen als iemand een besmetting heeft opgelopen.

Voorlichting 

Als Stichting Veteranenziekte geven wij vaak voorlichting op vakantiebeurzen. Wij delen daar diverse folders uit en raden de mogelijke reizigers aan om deze folders bij de reisdocumenten toe te voegen.

Onze folders kunt u downloaden op onze website (druk op deze link voor de  folders incl. Engelse versie voor in het buitenland).

Hoe kunt u besmet raken? 

Als water zich in nevelvorm in de lucht bevindt, kan de bacterie ingeademd worden. Dit kan een besmetting veroorzaken. De veteranenziekte is niet besmettelijk.

Waar bevindt de legionella-bacterie zich?


De legionella-bacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet schadelijk is. Het gevaar van de bacterie is dat zij zich tussen een temperatuur van 25 en 55 ºC explosief kan vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat kunnen meerderen bacteriën snel aangroeien. Dit kan voorkomen worden door sterke doorstroming van het water.

25%

Volledig arbeidsongeschikt na een legionellabesmetting (van de 90% die last hebben van restverschijnselen)

40

Dodelijke slachtoffers per jaar in Nederland

80%

> 5 jaar restklachten te houden

90%

Restklachten zoals vermoeidheid, pijn aan spieren en gewrichten en concentratieproblemen

Spoelen

Indien u langer dan een week bent weggeweest dan raden wij u aan om uw tappunten in huis voor gebruik door te spoelen.

Wij raden u aan om alle tappunten in huis te spoelen en de inhoud van de leidingwaterinstallatie te verversen. Dit geldt voor zowel warm en koud water. Laat de kranen ongeveer 5 a 10 minuten goed doorspoelen. Het grootste gevaar zit met name in de aerosolvormende tappunten (voorbeeld, de douchekop is een aerosolvormend/vernevelend tappunt)

Voordat u de douchekop gaat spoelen kunt u het beste een emmer met water vullen. Vervolgens plaats u de douchekop onder het water en plaats daar een handdoek of theedoek omheen. Daarna opent u de kraan en spoelt u zowel de warm en koud waterzijde gedurende het aangegeven tijdsduur die wij hebben aangegeven. Uiteraard gaan wij er vanuit dat de emmer overloopt en dat het water naar het afvoerputje stroomt.

Indien het niet mogelijk is om de douchekop te verwijderen dan kunt u het beste de ruimte goed ventileren (ramen open zetten). Onze voorkeur gaat er naar uit dat u de douchekop met een natte doek afdekt zodat er een minimale verneveling ontstaat. Vervolgens kunt u starten met het spoeltraject.

Bij twijfel kunt u er altijd voor kiezen om de douchekop van de doucheslang te verwijderen en dat u alleen onder de straal gaat douchen.

Aandachtspunt:

Als u gespoeld heeft dan betekend het niet dat er geen legionella meer in de leidingwaterinstallatie zit!

Alert blijven is het aller belangrijkste!

Filterdouchekop

Door de diversiteit van het aantal soorten en maten douchekoppen is het ook lastig om een juiste legionellafilterdouchekop aan te kopen en deze dan vervolgens te plaatsen.

Er worden diverse artikelen geschreven over deze douchekoppen maar montage en toepasbaarheid is vaak een lastig punt. Uiteraard behoort dit tot één van de mogelijke oplossingen.

Praktische tips!

 • Zorg ervoor dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60ºC wordt. De bacterie kan namelijk niet leven bij temperaturen boven de 60ºC. U kunt met een thermometer en een emmer meten hoe hoog de temperatuur van uw hete, ongemengde douchewater is.
 • Heeft u een bubbelbad en heeft u het langere tijd niet gebruikt, vul het bad dan eerst met water van minimaal 60ºC. Zet het bad aan en laat het na tien minuten weer leeglopen. U kunt het bad ook schoonmaken met reinigingsmiddelen voor zwembaden.
 • Als uw luchtbevochtiger werkt met verneveling, is er een risico. Door er gekookt water in te doen en ze dagelijks/wekelijks schoon te maken en te verversen, kunt u het risico van besmetting voorkomen.
 • Het water van een plantenspuit die in de zon heeft gestaan, dient u voor gebruik te verversen.
 • Zonneboilers moeten voorzien zijn van een naverwarming die het water voortdurend boven de 60ºC houdt. Ook moet de zonneboiler op de juiste manier geïnstalleerd en afgesteld zijn.
 • Het is belangrijk de tuinslang na gebruik goed leeg te laten lopen. Ook kunt u beter niet fijnnevelig sproeien.
 • Geen besmettingsgevaar vormen: koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers, ligbaden, waterpistolen en de airconditioning van uw auto.

Als u twijfelt aan de veiligheid van uw warmwatersysteem, raadpleeg dan uw installateur (bij voorkeur aangesloten bij Techniek Nederland o.g.)

Andere aerosolvormende (vernevelende) voorzieningen in en om uw woning:

Buitendouche

Terraskoeler

Spuitmond tuinslang

Jaccuzzi

Bubbelbad 

Mistapparaat

Bevochtiger

Hogedrukreiniger

Sier & speelfonteinen

Etc.

Wat zijn symptomen van de veteranenziekte?

De tijd tussen besmetting met de bacterie en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 18 dagen.

Verschijnselen zijn:

 • snel opkomende hoofdpijn;
 • spierpijn;
 • een ziek gevoel;
 • hoge koorts;
 • hoesten;
 • kortademigheid;
 • grote vermoeidheid;
 • Verwardheid.

Hoe is de ziekte te behandelen?

De veteranenziekte is goed te behandelen als de arts of specialist meteen de juiste antibiotica voorschrijft! Hoe sneller dit gebeurt, hoe beter. Het kan echter lange tijd duren voordat de patiënt weer helemaal de oude is. Door slechte of te late behandeling kan de patiënt overlijden.

DNA Match

Spoelen douche

Spoel alle kranen met koud en warm water. Zorg hierbij dat u het water niet vernevelt. Stop de douchekop in een emmer met water of doe een washandje om de douchekop. Ventileer de ruimte.

Last van de volgende symptomen: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C, hoesten en soms kortademig? Neem contact op met uw huisarts en noem de mogelijkheid van legionellose.

Na uw vakantie (langer dan 1 week) bij thuiskomst: spoel dan ook weer alle kranen met koud en warm water door.

Een luisterend oor voor je vragen over Legionella?

Stichting veteranenziekte

De Stichting Veteranenziekte wil graag in contact komen met personen die de veteranenziekte hebben of hebben gehad, of die te maken hebben (gehad) met een ander ziektebeeld dat is gerelateerd aan legionellabesmetting – en die nog niet bekend zijn bij en met de Stichting.