Wees alert op legionella na terugkomst van vakantie

Veel mensen realiseren zich het vaak niet, maar als je na veertien dagen of drie weken met vakantie te zijn geweest weer thuiskomt, doe je er goed aan om maatregelen te nemen om een besmetting met de gevaarlijke legionellabacterie te voorkomen.

Volgens legionella-deskundige Franklin Bieri wordt het risico dat je als argeloze vakantieganger loopt ernstig onderschat. “Sportscholen, bedrijven en instellingen moeten aan allerlei voorwaarden voldoen om een legionellabesmetting te voorkomen, maar particulieren, die na een vakantie van drie weken zo weer onder hun douche stappen, stellen zich zonder zich het vaak te realiseren bloot aan een enorm risico,” aldus Bieri

Douche doorspoelen
Hij stelt dan ook dat je er verstandig aan doet om bijvoorbeeld de douche vier à vijf minuten door te laten spoelen met heet water als je na enige weken afwezigheid weer thuis wilt douchen. Leg de douchekop op of bij het afvoerputje en plaats een emmer over de douchekop. Zo voorkom je dat er een waternevel ontstaat die je inademt.

Hetzelfde geldt volgens Bieri ook voor mensen met een bad of bubbelbad of whirlpool. “Spoel de zaak eerst enige minuten grondig met goed heet water door, want daarmee verklein je het risico op een legionellabesmetting aanzienlijk, aldus Bieri.

Stilstaand water
De legionellabacterie kan zich vermenigvuldigen in water met een temperatuur tussen 25 en 50°C. Boven de 60°C gaat de bacterie dood. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich alleen als het water niet doorstroomt, maar langdurig blijft stilstaan in ‘dode’ hoeken. Sterke doorstroming van water kan aangroei van de bacterie voorkomen.

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) varieert van 2 tot 19 dagen.

Besmetting via waternevel
Besmetting met legionella gebeurt via de longen en wordt veroorzaakt door het inademen van de legionellabacterie in heel kleine druppeltjes waternevel (aërosol). Naar schatting lopen jaarlijks honderden en mogelijk duizenden mensen een infectie met de legionellabacterie op. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.

Deze ziekte is bij een tijdige en juiste diagnose te behandelen met antibiotica. Alleen in ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling, kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Ook de rijksoverheid geeft via internet uitgebreide informatie over legionella en hoe een besmetting te voorkomen.

Bron: www.telegraaf.nl

Volg ons: