Veteranenziekte kost Quebec tien levens

De gevreesde veteranenziekte heeft in een maand tijd al tien doden op haar geweten in de stad Quebec. Dat lieten zorginstanties van de Franstalige Canadese stad zaterdag weten. In totaal zijn er 165 mensen waarbij de ziekte is vastgesteld. De veteranenziekte leidt onder andere tot hoge koorts, hoesten en longontsteking en wordt veroorzaakt door de legionellabacterie.

Gezondheidsorganisaties vermoeden dat slecht onderhouden airconditioningsystemen op het dak van flats schuldig zijn aan de uitbraak. De bacterie nestelt zich in stilstaande water in airco’s en kan vervolgens worden verspreid als ze worden aangezet. De autoriteiten hebben inmiddels circa honderd systemen van grote gebouwen geïnspecteerd en gereinigd.

Fontein Chicago
Inmiddels zijn ook drie slachtoffers geteld bij een uitbraak in de Amerikaanse stad Chicago. De bacterie is daar verspreid via de fontein in het JW Marriott hotel, aldus gezondheidsautoriteiten.

De ziekte is vernoemd naar veteranen, omdat het in 1976 voor het eerst werd ontdekt tijdens een veteranenconferentie in de Verenigde Staten. Daarbij kwamen 29 mensen om.

Nederland werd in 1999 getroffen door een van de grootste uitbraken van de veteranenziekte in de wereldgeschiedenis. Bij bloemenexpositie Westfriese Flora in Bovenkarspel veroorzaakte de bacterie via een bubbelbad 32 doden en 206 ernstig zieken.

Bron: www.ad.nl