Uitspraak in de zaak tegen standhouder op de Westfriese Flora

De Heerhugowaardse ’whirlpoolman’ Jan Jong man heeft zijn straf in hoger beroep zien verdubbelen. Hij moet voor het verduisteren en witwassen van verzekeringsgeld niet een halfjaar, maar een jaar de cel in. Het geld was bestemd voor slachtoffers van de legionellabesmetting tijdens de Westfriese Flora in 1999.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dinsdag dat de zes maanden gevangenisstraf en een voorwaardelijke straf van een half jaar die de rechtbank in Alkmaar in 2012 oplegde ’onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten’. Ook de eis van het Openbaar Ministerie van een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van tweehonderd uur werd terzijde geschoven.

Tijdens de 66e Westfriese Flora in Bovenkarspel in februari 1999 ontsnapte nevel uit een whirlpool van het bedrijf van de man. Tientallen bezoekers werden daardoor besmet met de legionellabacterie. De besmetting kostte 32 mensen het leven en maakte ruim tweehonderd mensen ziek.

De 69-jarige heeft altijd ontkend dat de uit zijn whirlpool vrijgekomen nevel de oorzaak is geweest van de legionellabesmetting. Hij keerde daarom de bijna 580 duizend euro die hij van zijn verzekeraar kreeg niet uit aan de nabestaanden en slachtoffers van het legionelladrama. Het hof oordeelde dat hij zich door het toe-eigenen van het geld schuldig heeft gemaakt aan verduistering.

Ook werd de man schuldig bevonden aan witwassen, omdat hij het geld direct nadat hij het had ontvangen over meerdere bankrekeningen en bij verschillende banken heeft verdeeld. Ook heeft hij er privéuitgaven mee gedaan. Het oorspronkelijke bedrag van de verzekeraar is inmiddels niet meer te achterhalen. De man bevestigde in de rechtszaal dat het geld weg is en dat hij geen enkele uitkering heeft gedaan aan nabestaanden en slachtoffers van de Westfriese Flora.

Lees de gehele uitspraak op www.rechtspraak.nl

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl

Volg ons: