RIVM waarschuwt voor legionella in tuinslang

Een van de populairste tuinartikelen van dit seizoen is volgens tuincentra en warenhuizen de tuindouche. De douches, die werken op de tuinslang, zijn niet aan te slepen. Maar wie onder de sproeikop in zijn tuin wil gaan staan, kan het water beter eerst even door laten lopen.

‘In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Wie besmette waternevel inademt, kan heel ziek worden’, waarschuwt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor spelen onder de tuinsproeier geldt overigens hetzelfde advies.

Legionella
Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een infectieziekte. Wie besmet is, voelt zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar zonder behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn. Iedereen die water beheert, moet aan strenge regels voldoen om legionella te voorkomen, maar toch worden jaarlijks honderden mensen ziek.

‘Legionella is geen typisch zomerprobleem. De bacterie kan zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen. Maar in de zomer kunnen mensen er wel makkelijker mee in aanraking komen’, aldus het RIVM. Dat is bijvoorbeeld het geval in vakantiehuisjes. ‘Altijd even alle kranen opendraaien, dan spoelen meteen schadelijke metaaldeeltjes uit de leidingen weg.’

Camping
Het ministerie van Milieu waarschuwt op de website ook voor douchen op kampeerterreinen. ‘Laat vooral als het warm is de douche even lopen.’ En natuurkampeerders die soms een eigen douche maken door een waterzak in een boom te hangen, moeten zo’n zak steeds opnieuw vullen met koud water. En niet vergeten: wie na weken zomervakantie weer thuis komt, moet daar ook de kranen opendraaien om risico’s uit te sluiten.

Bron: www.trouw.nl