Nog twee doden door legionella-uitbraak in Portugal

In Portugal zijn er nog twee doden gevallen door de legionella-uitbraak in Portugal. Daarmee komt het totaal aantal doden op zeven. De uitbraak zou te wijten zijn aan een probleem in de koeltorens van kunstmestfabriek ADP. Er zouden meer dan 300 personen besmet zijn, wat de Wereldgezondheidsorganisatie verontrust.

Ongeveer 3 dagen geleden belandden een tiental patiënten die besmet waren met legionella, in het ziekenhuis in het stadje Vila Franca de Xira, op 30 kilometer ten noorden van Lissabon. Maar al gauw volgden tientallen anderen. Dat zouden er nu meer dan 300 zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de uitbraak “gevaarlijk voor de publieke gezondheid.” De kunstmestfabriek en andere fabrieken in het stadje zijn uit voorzorg gesloten “om andere besmettingen te voorkomen”.

Wat is de legionellabacterie?
De legionellabacterie op zich is geen probleem, zolang die zich niet vermenigvuldigt. Die vermenigvuldiging gebeurt vooral in water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius, de ideale temperatuur in een koeltoren dus. Besmetting gebeurt door inademing van zeer kleine, besmette waterdruppeltjes. De ziekte is niet besmettelijk van de ene mens op de andere. Besmetting via het drinken van water is niet mogelijk.

Bron: VRT (België)

Volg ons: