Naming en shaming voor gemeenten die legionella-beleid niet op orde hebben

14 oktober 2011 – Naming en shaming dreigt voor gemeenten die hun legionella-beleid niet op orde hebben. Een groot deel van de gemeenten reageert namelijk niet op verzoeken van het ministerie om inzicht te geven in de zogenaamde natte koeltorens. Die koeltorens kunnen een bron van legionella zijn, zoals in 2006 bleek toen problemen met een koeltoren in Amsterdam tot twee doden en vier zwaargewonden leidden. De Tweede Kamer begint echt zijn geduld te verliezen, zo bleek donderdagavond tijdens een debat over allerlei water-onderwerpen.

Actie
Tot nog toe hebben 275 van de 418 gemeenten gereageerd op een brief van het ministerie van I&M, waarin gevraagd wordt een overzicht te geven van het aantal natte koeltorens in de eigen gemeente, zo zei Atsma. Dat aantal blijft te variëren van 0 tot 170. De weigerachtige gemeenten heeft hij nog maar weer eens een brief gestuurd. De Tweede Kamer wil echter snel hardere maatregelen zien. Want inzicht in het aantal koeltorens is nog maar het begin. Daarna moet er beleid worden ontwikkeld om het risico op legionella te verkleinen, zoals een Kamerlid zei. De Tweede Kamer dringt al tijden aan op meer actie. Actie is echter niet een term die Atsma op het lijf geschreven is.

Wel of niet
“Hallo, hier zijn we weer”, zo spotte Lutz Jacobi van de PVDA over de nieuwe brief die Atsma stuurde. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn volgens haar. Atsma leek het wel een beetje eens te zijn met de Kamer, hoewel bij hem nooit duidelijk is wat hij nu precies zegt en of hij meent wat hij zegt. “De urgentie zit niet bij iedereen tussen de oren”, zo merkte hij op. Atsma zei dat hij van plan is om het middel naming en shaming in te gaan zetten. Er komt dan een lijst met gemeenten die niet hebben gereageerd. Het is vervolgens ook aan de gemeenteraden om de besturen tot actie te dwingen, zo zei Atsma. Dus hij schuift het probleem toch weer van zich af, zoals we Atsma gewend zijn.

Vaag
Verder zei Atsma dat zijn college Donner van Binnenlandse Zaken volgend jaar het bouwbesluit wil gaan aanpassen. Daarin zouden dan mogelijk regels komen voor de bouw van dergelijke natte koeltorens. Ook dit kwam allemaal een beetje vaag over.

Bron: www.energieenwater.net

Volg ons: