Legionella-uitbraak in Evergem eist dodelijk slachtoffer

De legionellabesmetting in de regio Evergem heeft een dodelijk slachtoffer geëist. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 15 anderen zijn ziek door de uitbraak van de ziekte.

In de loop van het weekend is een aantal extra mensen opgenomen in diverse ziekenhuizen, 13 ervan liggen in het AZ Sint-Lucas in Gent.  “Eén iemand, een jongere persoon, een vijftiger zonder veel medische voorgeschiedenis, is er erg aan toe. We kunnen de man amper beademen, hij is in levensgevaar”, zegt dokter Dirk Ommeslag van het team dat de patiënten in Sint-Lucas begeleidt.

“Voor de rest gaat het goed en dienen we de besmette patiënten de nodige antibiotica toe, dat gaat de goede kant uit. Maar het sterftecijfer van een legionella-epidemie is tussen de 1 en 10 procent.”

Warm water

Legionella is een bacterie die ontstaat in warm water en die zich verspreidt via waterdamp of -nevel. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vermoedt dat de besmettingsbron ergens in de Gentse haven ligt. Daar zijn veel koeltorens en -installaties die de ideale kweekvijver vormen voor legionella.

Het is één van de mogelijkheden , maar het kan ook van elders komen, volgens dokter Ommeslag: “Het kan. Sowieso komt de bacterie uit een watermilieu. Twee jaar geleden hadden we al eens iets dergelijks in Gent, toen werd de bacterie gevonden in een bloemenvijver. Nu is het Agentschap Zorg en Gezondheid stalen aan het nemen van allerhande waterreservoirs, in het noorden van Gent.”

Volgens Zorg en Gezondheid kregen de nieuwe patiënten tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten. “Dat kan erop wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

tekst: https://radio2.be

INFO Stichting Veteranenziekte 

Belangrijk! DNA Match

Volg ons: