Legionella is levensgevaarlijk

Vooral in de vakantietijd is er gevaar op besmetting met de levensgevaarlijke legionellabacterie. Zeker in landen waar men het minder nauw neemt met de hygiëne. Maar tijdens een hete zomer is het thuis ook niet veilig.

Een zware bronchitis, zei de Franse dokter tegen vakantieganger Leo Jansen toen deze zich met 40 graden koorts bij de arts meldde. “Veel medicijnen, veel drinken en het verdwijnt vanzelf”, was zijn advies.

Coma
Drie dagen later en 1.200 autokilometers noordelijker (met zijn vrouw achter het stuur) lag hij in coma aan allerlei apparaten in het ziekenhuis in hun woonplaats. Zijn vrouw: “Onze huisarts, die meteen na onze thuiskomst langskwam, vertrouwde het niet en liet testen op legionella. Die bronchitis die vanzelf over zou gaan, bleek dus de veteranenziekte. Eerst kwam Leo op de longafdeling, daarna hebben ze hem in coma gebracht en lag hij vier weken op de intensive care.”

De eerste twaalf dagen was het erop of eronder. Leo’s vrouw kreeg een permanente kamer in het ziekenhuis, hun zoon moest zijn vakantie onderbreken, er werd gesproken over bedienen. Maar Leo herstelde. Na intensieve revalidatie en fysiotherapie kwam hij er vrijwel helemaal bovenop, alleen bij traplopen voelt hij zich onzeker.

Ze hebben die vakantie honderden keren herbeleefd. Leo moet de legionellabacterie ingeademd hebben toen hij onder de douche stond in hun vakantiehuis. “Voordien hadden we er nooit van gehoord. Nu zijn we actief bij de Stichting Veteranenziekte. We willen iedereen waarschuwen.”

Elk jaar worden in Nederland twee- tot driehonderd mensen getroffen door de veteranenziekte. Ze raken besmet met de legionellabacterie die zich nestelt in de longen en daar voor een stevige, soms chronische ontsteking zorgt. De ziekte kan invaliditeit en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Kleine kans
De kans dat iemand in Nederland wordt besmet, is niet groot. Besmetting ontstaat door het inademen van de bacterie zodra die via verneveld water (aerosolen) in de lucht terechtkomt. Omdat in Nederland strenge hygiëneregels gelden, waarop intensief wordt gecontroleerd, komen grote concentraties van de legionellabacterie vrijwel niet voor. Grote uitzondering hierop was de expositie Westfriese Flora in 1999 in Bovenkarspel. Bacteriën konden zich via een bubbelbad verspreiden in de expositieruimte. Er stierven 32 mensen en zeker 20 anderen werden ernstig ziek. Sinds deze uitbraak geldt in Nederland een strak gereglementeerd onderzoek op het voorkomen van legionella.

Zuidelijke landen
Dat veteranenziekte hier toch nog geregeld wordt vastgesteld, komt door onze reislust . In landen waar het wat minder gesteld is met de hygiëne, kan een hoteldouche of de sproei-installatie bij een zwembad levensgevaarlijk zijn. Omdat de bacterie zich snel vermenigvuldigt bij temperaturen tussen 25 en 50 graden, is voorzichtigheid geboden. Zeker in zuidelijke landen, maar ook thuis, na terugkeer van vakantie.

Controles
Ivo Demmers is directeur van het bedrijf Kalsbeek dat zich onder meer heeft gespecialiseerd in de bestrijding van de legionellabacterie. Hij legt uit dat beheersplannen voor schone leidingen moeten zorgen. “Dat is misschien belastend voor mensen die een bed en breakfast hebben, of voor campinghouders, maar het hoort erbij. We moeten er streng op blijven toezien dat alles goed gecontroleerd verloopt. We hebben er zelfs een app voor ontwikkeld, ‘t@pper’, waardoor een verantwoord leidingenbeheer inzichtelijk wordt gemaakt.”

Zulke controles richten zich op ziekenhuizen, verpleeghuizen, vakantiecomplexen, gevangenissen en sporthallen. Maar wat achter de voordeur van particulieren gebeurt op het gebied van waterbeheer, onttrekt zich aan controle. Dat is de verantwoordelijkheid van de bewoners.

Bron: www.bndestem.nl

Volg ons: