Legionella in water koeltoren Gemini

Den Helder – Tijdens de maandelijkse controle van de koeltoren, gestationeerd op het dak van het Gemini Ziekenhuis, is in het koelwater van deze toren een verhoogd aantal legionellabacteriën aangetroffen. Dit heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.

Het water in de koeltoren is niet aangesloten op de watervoorziening van het Gemini Ziekenhuis. De koeltoren is onmiddellijk buiten gebruik gesteld en gereinigd.

Het gaat om een legionellabacterie die boven de norm aanwezig is. Infectie met de legionellabacterie uit zich in klachten als verkoudheid of (zelden) longontsteking. Door de open koeltoren onmiddellijk stil te leggen, is het besmettingsgevaar, dat via de lucht plaatsvindt, opgeheven. Ook is er niemand in aanraking gekomen met het water uit de koeltoren, omdat het water alleen gebruikt wordt voor koeling van systemen.

Geen meldingen
Bij het Gemini Ziekenhuis en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) hebben zich tot op heden geen patiënten gemeld, met eerder genoemde klachten. De besmetting met de legionellabacterie van het koelwater is ontstaan tussen de voorlaatste en de laatste controle, tussen 10 mei en 27 juni. De uitslag is dinsdag bekend geworden. “Mocht iemand in genoemde periode besmet zijn geraakt, dan was dat hoogstwaarschijnlijk inmiddels aan het licht gekomen”, aldus een woordvoerster van het Gemini.

De incubatietijd (de tijd tussen het binnenkrijgen van de bacterie en het begin van de ziekte) bedraagt tien tot veertien dagen. De huisartsen in de regio zijn op de hoogte gesteld.

Bron: www.denhelderactueel.nl

Volg ons: