Legionella in afvalwaterzuivering

Bij een bedrijfsafvalwaterzuivering in Boxtel is de legionellabacterie gevonden, meldt de GGD Hart voor Brabant maandag. Vermoedelijk zijn daardoor elf mensen besmet geraakt sinds eind vorig jaar.

Het gaat om het bedrijf HydroBusiness. De onderneming heeft volgens de GGD inmiddels maatregelen genomen om het risico op verspreiding te voorkomen.

’Geen voor de hand liggende bron’

Volgens de gezondheidsorganisatie was HydroBusiness geen voor de hand liggende bron van de legionellabesmetting. ,,Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionellapatiënten gemeld als gevolg van dit type bron”, aldus de Brabantse GGD.

Een woordvoerster kon niet zeggen hoe het gaat met de mensen die besmet zijn geraakt. De afgelopen maand ontving de GGD geen nieuwe meldingen uit Boxtel.

Waternevel

De legionellabacterie kan zich verspreiden via waternevel. Wie de infectie oploopt, kan symptomen krijgen als koorts, hoesten en spierpijn, die met antibiotica goed te behandelen zijn. In zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als mensen al verzwakt zijn of niet of te laat worden behandeld, kan legionella dodelijk zijn.

Bron/Nieuwsbericht: Telegraaf.nl

Volg ons: