Legionella gevonden: douches Zandveld tijdelijk buiten gebruik

NIEUWEGEIN – In sportpark Zandveld zijn donderdag 11 september de douches (tijdelijk) afgesloten in verband met een Legionellabesmetting. Legionella is een bacterie die in uitzonderlijke gevallen een longinfectie kan veroorzaken. De gemeente treft maatregelen om de waterleiding schoon te krijgen. De kleedruimten, kantine, waterkranen en toiletten kunnen verder wel zonder gevaar gebruikt worden. De gebruikers van het sportpark zijn inmiddels geïnformeerd.

Controle
Alle gemeentelijke gebouwen met douches hebben een automatische spoelinrichting ter voorkoming van Legionellabesmettingen. Door het nemen van watermonsters worden deze regelmatig gecontroleerd. Op sportpark Zandveld bleek desondanks toch sprake van een te hoge concentratie legionella in de waterleiding.

Maatregelen
De gemeente treft de volgende maatregelen:

– Het afsluiten van alle douches en het verwijderen van perlators van kranen. Daarmee wordt aërosolvorming voorkomen, en kunnen deze kranen zonder risico gebruikt blijven worden. Ook toiletten kunnen zonder risico gebruikt blijven worden. Het openhouden van de kleedaccommodatie levert hiermee géén gevaar voor de gezondheid op.

– Het doorspoelen en ontsmetten van de leidingwaterinstallatie en tappunten met heet water. Het onderzoeken van de oorzaak van de besmetting.

– Maandag 16 september worden er weer watermonsters genomen en onderzocht. Naar verwachting zijn de uitkomsten hiervan maandag 23 september bekend.

Door het treffen van deze maatregelen is het verantwoord de kleedaccommodatie in de tussenliggende periode te gebruiken.

Bron: www.dichtbij.nl

Volg ons: