‘Legionella bij honderden vakantieadressen’

(Novum) – Zeker 753 Europese vakantieverblijven kampten tussen 1990 en 2011 met periodieke, soms jaarlijkse legionellabesmettingen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. In totaal staan twaalfduizend adressen op de lijst die ooit eens in verband zijn gebracht met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken.

Uit gegevens van Europese gezondheidsorganisaties blijkt dat er bij zeker 753 hotels, campings en appartementen gasten meerdere jaren de veteranenziekte opliepen. De namen van de accommodaties staan in een niet-publieke databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie.

Vanuit Nederland is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella. Het instituut pleit in de krant voor meer openheid en een ‘goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest’. Ook moet er een keurmerk komen met jaarlijkse controle.

Bij de accommodaties waar legionella vaak voorkomt is Italië koploper met 247 locaties. De bacterie zorgt onder toeristen in Europa jaarlijks voor tientallen doden en honderden zieken.

Bron: www.nationalezorggids.nl