Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten

Volgende week gaan de Oktoberfesten in München weer van start. Donkere wolken pakken zich echter samen boven de goede reputatie van het grootste bierfestival ter wereld. In het afvalwater van Warsteiner is de legionellabacterie gevonden. Inderdaad deze zorgt voor een uitbraak van de veteranenziekte. Voorafgaand aan de Duitse bierfeesten bezoeken veel bierliefhebbers traditiegetrouw de Warsteiner brouwerij in het dorpje Warstein. Inmiddels is er echter een lokale ziektegolf uitgebroken dat al 165 mensen heeft besmet en waaraan twee mensen zijn overleden. Toeristen wordt aangeraden om weg te blijven en de brouwerij niet te bezoeken.

Het afvalwater waarin de bacterie zit moet afkomstig zijn van dat deel van het brouwproces voor de koking. Tijdens het brouwen van het bier wordt de bacterie namelijk gedood, dus het drinken van Warsteiner is absoluut veilig en geen probleem. Dit bevestigt ook de brouwerij. Niet voor niets was het drinken van bier tijdens De Middeleeuwen met uitbraak van de pest zo veilig. De veteranenziekte (chronische longaandoening) treedt pas op als de bacterie door de neus of mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. Met name mensen met een zwakke gezondheid lopen meer risico. Vandaar dat een bezoek aan de brouwerij wordt afgeraden. Natuurlijk kan een dergelijke link tussen de bacterie en de brouwerij wel gevolgen hebben voor de reputatie van de brouwerij, de Duitse bierindustrie en de Oktoberfesten die voor de deur staan. Echter zoals aangegeven zijn en blijven de producten volledig veilig.

Wetenschappers geven aan dat het nu van het allergrootste belang is om de waterbehandelingsinstallaties van brouwerijen nader te bekijken. Dit is namelijk een perfecte kweekvijver voor de bacterie.

Bron: bier.blog.nl