Infectiehaarden van legionellabacterie ontdekt op boten van loodsen

Oostende – Bij een kwaliteitscontrole van de sanitaire installaties van de loodsboten in Oostende zijn infectiehaarden ontdekt van legionella. Volgens Vloot, die de boten van de Vlaamse overheid beheert, gaat het niet om een zware besmetting. Op vier van de elf gecontroleerde schepen zijn normwaarden overschreden, maar niemand is ziek en de gezondheid van de opvarenden was op geen enkel moment in gevaar.

De Westdiep, De Wielingen, De Zeehond en Ter streep zijn vier schepen die volgens het labo-onderzoek te hoge waarden van de legionellabacterie aan boord hebben. Legionella of de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken, huist vooral in onvoldoende koud restwater in buizensystemen. Ze kunnen in extreme vorm een levensgevaarlijke longontsteking veroorzaken.

Vloot benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar geweest is en dat de bacteriehaarden in de sanitaire installaties ontdekt zijn na kwaliteitscontroles aan boord. De ingenieurs hebben nu een plan uitgeschreven waarbij de sanitaire installaties aan boord heel regelmatig gereinigd worden met hoge temperaturen en scheikundige producten. Daarmee wil men vermijden dat personeelsleden ziek worden.

Bron: kw.knack.be

Volg ons: