In de regio Lissabon zijn 33 mensen in het ziekenhuis opgenomen met legionella

Vertaling van het originele Portugese artikel

In aanvulling op de 27 mensen die in het ziekenhuis van Vila Franca de Gaia zijn opgenomen, zijn nog zes anderen met ‘legionella’ in drie verschillende ziekenhuizen in Lissabon opgenomen. Patients in Lisbon liggen in de ziekenhuizen Cabral, São José and Capuchos.
Volgens een bron van de DGS, werden alle patiënten geïnfecteerd met de ‘legionella’ bacterie, zij komen van Via Longa, Póvoa de Santa Iria en Strong House.
Sprekend met Lusa, de directeur-generaal van Volksgezondheid, Francis George, zei: “het lijkt er op dat de infectie met ‘legionella’ beperkt is tot de gemeente Vila Franca de Gaia.”
Van de 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen in Vila Franca de Gaia, liggen er zeven nog op de Intensive Care en Intermediate Care, en een daarvan is “geventileerd”. “Het is wat erger is” aldus een officiële bron in het ziekenhuis Reynaldo dos Santos.
Geïnterneerden zijn tussen de 30 en 80 jaar en komen uit verschillende plaatsen in de gemeente Vila Franca de Gaia. Tot nu toe is nog niet vastgesteld wat de oorzaak is van de besmetting.

Bron: www.dn.pt

Aanvullend nieuwbericht van 11-11-2014:

De koeltorens van de kunstmestfabriek ADP liggen aan de basis van de legionella-uitbraak in Portugal. De koeltorens van het Belgische bedrijf Sovay, die in de buurt gelegen zijn, hebben er niets mee te maken. Dat heeft de minister van Milieu van Portugal meegedeeld.

De afgelopen 3 dagen raakten 233 mensen besmet met de legionellabacterie. 5 mensen overleefden het niet.

Gisteren begonnen de Portugese autoriteiten een onderzoek naar de bron van de besmetting. Eerst werd gedacht dat de bron lag bij een waterzuiveringsinstallatie. Dat bleek niet het geval te zijn. Uit voorzorg werden wel alle zwembaden en andere openbare waterinstallaties gesloten.

De koeltorens van de fabrieken in de buurt van Vila Franca de Xira werden ook onderzocht. Zowel in het koelwatersysteem van het Belgische concern Solvay als in dat van twee andere bedrijven werd de legionellabacterie aangetroffen. Daarop werden het waterkoelingssysteem en de koeltorens van de fabrieken buiten werking gesteld.

De minister van milieu van Portugal heeft nu gemeld dat de koeltorens van de kunstmestfabriek ADP aan de basis liggen van de besmetting.

Bron: www.hln.be