Herdenking Legionellaramp Westfriese Flora in Bovenkarspel

De gevolgen van de Legionellaramp, twintig jaar geleden bij de Westfriese Flora in Bovenkarspel, zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zo bleek zaterdagmorgen tijdens de herdenking van de ramp bij het monument.

Twintig jaar geleden bezocht de huidige burgemeester van Stede Broec, Ronald Wortelboer, de Flora. ,,Ik herinner mij nog steeds de dagen daarna, toen bekend werd wat voor een ramp zich daar begon af te spelen. Die onzekerheid. Zou ik ook ziek worden? Het gezegde; de ’lente begint in Bovenkarspel’ is door de Legionellaramp verstomd’’, zei de burgemeester tijdens de herdenking.

Wortelboer prees de inzet van de Stichting Veteranenziekte die na de ramp is opgezet om de slachtoffers en nabestaanden te ondersteunen. Door de besmetting met legionella in Bovenkarspel stierven 32 mensen, ruim tweehonderd mensen werden ziek. ,,De stichting zet zich nog altijd in voor erkenning van de ziekte en blijft belangen van de getroffen mensen behartigen’’, aldus de burgemeester.

Een van de slachtoffers van twintig jaar geleden is Hanneke Vingerhoed (73) uit Enkhuizen. Zij bezocht samen met haar moeder de ’Floor’.

,,Ik heb nog een tijdje naast dat bubbelbad wat achteraf de bron was van de legionellabesmetting staan kletsen. Ik ben vreselijk ziek geweest en nog steeds ervaar ik daar de gevolgen van. Mijn longen zijn aangetast, ik mis vaak adem. Als ik mijn medicijn daarvoor een keer vergeet, word ik al snel gestraft. Ik ben door de ziekte ook doof geworden.’’

Hanneke staat geregeld stil bij het monument dat herinnert aan de ramp. Als ik hier voorbij kom op mijn elektrische fiets moet ik altijd even stoppen. De trein komt er ook langs. Als ik in die trein zit en ik kom hier langs gaan mijn gedachte altijd twintig jaar terug.’’

Voor voorzitter Esther Huygen van de Stichting Veteranenziekte is het verhaal van de Enkhuizense heel herkenbaar. ,,De gevolgen van de ramp zijn in Bovenkarspel nog steeds zichtbaar’’, concludeert zij. ,,Door hier samen te komen en te herdenken doen wij recht aan de slachtoffers, hun nabestaanden maar ook aan de partners van de mensen die ziek zijn geworden. Herkennen en erkennen van de ziekte blijft belangrijk.’’

De herdenking in Bovenkarspel werd ondersteund door muziekgroep Crescendo, zo’n vijftig belangstellenden waren naar het monument gekomen om een bloem te leggen.

(tekst: Noordhollands dagblad)

1999-2019