Goede test voor longontsteking

Datum: 31 mei 2013 van 13.00 uur tot 14.00 uur
Promovendus: Cornelis de Jager
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotor: prof. dr. T. van der Poll. Co-promotor: dr. P.C. Wever

Peter de Jager: ‘Markers of Infectious Disease Emergencies. Focus on Patients with Community-Acquired Pneumonia’

De relatief nieuwe test (NLCR), die uitgaat van de verhouding van twee typen witte bloedcellen (lymfocyten), is een goede maat voor de ernst van een longontsteking. Deze marker is bekend omdat hij voorspelt of er bacteriën in de bloedbaan zijn gekomen bij een besmettelijke spoedeisende aandoening.

Biomarkers, die de lichaamsreactie op een infectie weergeven, zijn belangrijk bij de diagnostiek en behandeling van infectie-gerelateerde spoedeisende aandoeningen. De Jager beschrijft verschillende markers die van nut kunnen zijn bij diagnostiek van infectie-gerelateerde spoedeisende aandoeningen en dan vooral bij de thuis opgelopen longontsteking.
Longontstekingen veroorzaakt door de legionellabacterie en Q-koorts zijn meer in detail beschreven met aandacht voor DNA-diagnostiek en nieuwe markers. Daarnaast deed De Jager onderzoek naar de aanwezigheid en oorzaak van een laag lymfocytengetal bij de presentatie van patiënten met een legionellalongontsteking. Patiënten die maagzuurremmers gebruiken hebben een twee keer zo grote kans op een longontsteking door pneumococcen.

Plaats en tijd: Aula 13.00 uur

Bron: www.amc.nl