Gevaarlijke legionella bacterie in flat IJdoorn

ZAANDAM – In de waterleidingen van de IJdoornflat zijn tijdens de jaarlijkse steekproef van woningstichting Rochdale legionella bacteriën aangetroffen, die de gevaarlijke veteranenziekte veroorzaken.

De flat in Zaandam telt 196 woningen.

Rochdale heeft inmiddels in alle flatwoningen de douchekoppen vervangen voor een kop met een filter, die de legionellabacterie tegenhoudt.

Maandag 20 februari gaat de woningstichting de waterleidingen van alle woningen reinigen en desinfecteren. De bewoners zijn middels een brief op de hoogte gesteld dat zij tussen negen uur ’s morgens en vijf uur ’s middags thuis moeten zijn. Als huurders niet thuis zijn, wordt de deur van hun woning geforceerd in het bijzijn van een wijkagent of deurwaarder. In dat geval wordt na de reinigingsactie een nieuw slot gemonteerd.

De veteranenziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, en een ziek gevoel. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, de incubatietijd, varieert van twee tot mogelijk negentien dagen. Bij deze verschijnselen moeten bewoners meteen contact op te nemen met de huisarts.

Rochdale houdt ook spreekuren in de recreatieruimte van de flat, waarbij een specialist aanwezig is. Een eventuele besmetting van legionella kan alleen worden opgelopen wanneer er hele kleine druppeltjes waternevel (ofwel verstuifd water) worden ingeademd afkomstig van een besmette waterbron. Zo’n waterbron kan bijvoorbeeld een douche, een stoombad, een bubbelbad of een airco-systeem zijn. Het drinken van water uit de kraan of het wassen van groenten of fruit is niet gevaarlijk.

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl

Volg ons: