Frion-cliënten weg na legionella

OMMEN – De negen bewoners van de voormalige Van Raalteschool in Ommen zijn verhuisd. Reden is een hardnekkige besmetting met legionella in de waterleidingen van het pand dat door zorginstelling Frion gehuurd werd.

Geen van de bewoners is ziek geworden volgens de woordvoerder van Frion. Het personeel was geïnstrueerd om alert te zijn op griepverschijnselen bij de bewoners.

In 2006 is de voormalige Van Raalteschool in gebruik genomen als begeleid wonenproject van Frion.

In negen royale appartementen woonden mensen met een verstandelijke beperking. Afgelopen maandag zijn de laatste cliënten verhuisd. Frion-woordvoerder Janine Schouwstra: “We vinden het heel jammer voor de bewoners dat dit zo is gelopen. Ook voor de ouders in Ommen is dit jammer. De negen bewoners zijn verhuisd naar andere Frion-locaties of bij een andere zorginstelling. Één bewoner heeft zelfstandige woonruimte gekregen.”

In de leidingen in het pand huisde een niet levensbedreigende vorm van legionella. Voor reguliere woningen is zo’n besmetting toegestaan, maar omdat het pand een zorginstelling is, gelden strengere regels. Ondanks verwoede pogingen van specialisten en ook met hulp van ouders en verwanten is het niet gelukt de legionella uit te bannen. De besmetting is al zeker twee jaar geleden vastgesteld. Financieren van de benodigde ingrijpende verbouwing was niet realistisch en bood ook geen garantie dat het pand definitief legionellavrij zou worden.

Schouwstra: “De veranderde financiële omstandigheden in de zorg hebben er uiteindelijk toe geleid dat Frion heeft besloten de woonlocatie in Ommen te sluiten. Deze beslissing is begin dit jaar genomen.” Schouwstra geeft aan dat in de toekomst wellicht meer locaties van Frion de deuren moeten sluiten vanwege de veranderingen in de financiering van de zorg. Frion heeft de huur van het pand opgezegd. Eigenaar Woonconcept uit Meppel heeft nog geen nieuwe plannen met het pand, dat negen bewoonbare appartementen telt. Sandra Korthuis, directeur van de Meppeler wooncorporatie, laat weten dat daar momenteel over nagedacht wordt. “De regels staan wel reguliere bewoning toe, maar we hebben nog geen vastomlijnd plan.”

Bron: www.destentor.nl

Volg ons: