Celstraf voor bubbelbadman legionelladrama

Jan Jong, in 1999 standhouder op de Westfriese Flora, moet 6 maanden de cel in omdat hij geld dat bedoeld was voor slachtoffers van de legionellaramp voor zichzelf heeft gebruikt. In totaal kreeg hij vrijdag van de rechtbank in Alkmaar een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk is opgelegd.

De rechtbank rekent Jong het verduisteren van het slachtoffergeld zwaar aan en legde hem een straf op die fors hoger uitpakte dan de eis van Justitie 2 weken geleden. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 240 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar, maar volgens de rechtbank kwam daarmee de ernst van het misdrijf onvoldoende tot uiting.

Ook de houding van de Heerhugowaarder is de rechtbank een doorn in het oog, zo bleek uit de woorden van de rechter. ‘De verdachte doet overkomen alsof hij slachtoffer is en het geld hem toekwam. Maar niets rechtvaardigt het achterhouden en zelf gebruiken van geld dat bedoeld is voor honderden slachtoffers van een drama.’

Jong stelde tijdens de Westfriese Flora een bubbelbad tentoon, dat later één van de bronnen van de legionellabesmetting bleek. Het drama kostte ruim 30 mensen het leven en maakte meer dan 200 mensen ziek. In 2002 ontving Jong van zijn verzekeraar ruim 577.000 euro om de schadevergoedingen van de slachtoffers mee te betalen.

Van dat bedrag ging echter geen cent naar de slachtoffers. Zij wisten niet eens dat de verzekeraar geld had uitgekeerd. Jong maakte naar eigen zeggen ruim 350.000 euro op aan juridische kosten. De rest gebruikte hij om de honderden uren te vergoeden die hij door juridische procedures niet in zijn bedrijf kon steken.

Jong en zijn advocaat meldden kort na de uitspraak dat ze hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaan. Tijdens de zitting vertelde Jong al dat hij mondeling met de verzekeraar had afgesproken dat hij uit het geld mocht putten als zijn juridische kosten hoog zouden oplopen.

Bron: www.ad.nl

Volg ons: