Bacterie bouwt gecamoufleerd onderkomen in menselijk cel

AMSTERDAM – Legionellabacteriën blijken in staat om een gemaskeerde afgesloten ruimte te bouwen in een menselijke cel en zo te ontsnappen aan het immuunsysteem.

De bacterie Legionella pneumophila is de veroorzaker van de veteranenziekte. Infecties vinden vaak plaats door gebruik van waterleidingen die weinig gebruikt worden.

Als de bacteriën het menselijk lichaam eenmaal binnen zijn, houden ze zich vaak enige tijd gedeisd, om te delen en kracht op te bouwen alvorens ze hun ziekteverwekkende effect lanceren.

Om ondertussen niet verwijderd te worden uit het lichaam, moet de bacterie het immuunsysteem ontwijken. Hoe ze dat doen, beschrijven Amerikaanse wetenschappers van de Purdue Universiteit in West Lafayette dinsdag in PNAS.

De bacteriën beginnen met het aanpassen van een menselijk eiwit. Dat doen ze door er een klein molecuul aan te hangen, zo ontdekten de onderzoekers. Die aanpassing levert een soort dam op, die belangrijke bouwmaterialen van de cel blokkeert waardoor die hun bestemming niet kunnen bereiken.

Ballon
Vervolgens gebruikt de bacterie de opgehoopte bouwmaterialen om een speciale structuur te maken, een zogenaamde vacuole. De bacteriën verstoppen zich daarna in die ballonachtige structuur om zich te vermenigvuldigen voor ze tot de aanval overgaan. Omdat de structuur gemaakt is van menselijke eiwitten, wordt het niet herkend door het immuunsysteem.

Nu de onderzoekers de camouflagetechniek van de bacteriën ontrafeld hebben, hopen ze dat het nieuwe aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van antibiotica oplevert. Door in te grijpen op de formatie van de vacuole zou de bacterie al vroeg de nek om gedraaid kunnen worden.

Bron: www.nu.nl

Volg ons: