Eindelijk uitkering slachtoffers legionella-ramp

Slachtoffers en nabestaanden van de legionella-ramp op de Westfriese Flora (1999) krijgen binnenkort eindelijk een schadevergoeding.

Dat is de kern van de uitspraak in het kort geding dat de Consumentenbond had aangespannen tegen Stichting Talpa. Die stichting heeft al jaren ruim een half miljoen euro in kas, maar dat geld is tot op heden niet uitgekeerd aan de slachtoffers.

De rechtbank in Zutphen heeft vandaag op aandringen van de Consumentenbond bepaald dat Stichting Talpa binnen drie maanden in samenspraak met de bond een schadevergoedingsregeling moet opstellen. Als de stichting daar niet in slaagt, dan neemt een onafhankelijke bewindvoerder de zaak over. Ook moet de stichting financieel volledig openheid van zaken geven en het stichtingsbestuur kan niet meer zelfstandig over het beschikbare geld beslissen.

Consumentenbond-directeur Bart Combée reageert positief op het vonnis: “Met deze uitspraak kan eindelijk gestart worden met de afwikkeling van deze al jaren slepende zaak. Zeker omdat een eventueel hoger beroep van de tegenpartij geen vertragende werking meer heeft, kunnen de slachtoffers en nabestaanden het geld hopelijk binnen enkele maanden op hun rekening verwachten. Om welk bedrag het per persoon gaat, is nog niet te zeggen. Dat zal per persoon en per situatie verschillen. Het staat vast dat de stichting al sinds 2002 veel geld in kas heeft. Dat geld moet nu zo snel mogelijk naar de mensen voor wie het bedoeld is.”

Ruim 10 jaar geleden zijn 242 mensen ziek geworden door een legionella-besmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. In de weken daarna overleden 32 mensen aan de directe gevolgen van deze besmetting. Pas in 2007 werd, na jarenlang procederen door de Consumentenbond, door het Hof bevestigd dat twee standhouders verantwoordelijk zijn voor de legionella-besmetting. Recent ontdekte de bond dat Nationale Nederlanden als verzekeraar van één van de standhouders al in 2002 een groot geldbedrag heeft overgemaakt aan Stichting Talpa. Het kort geding was bedoeld om de stichting te dwingen eindelijk tot uitkering over te gaan.

Volg ons: