Consumentenbond daagt stichting voor de rechter

DEN HAAG (AFN) – De Consumentenbond daagt de stichting die slachtoffers van de legionella-uitbraak op de Westfriese Flora in 1999 schadeloos moet stellen voor de rechter. Slachtoffers en nabestaanden hebben ondanks jaren procederen nog geen uitkering gekregen, aldus de Consumentenbond woensdag.

De bond ontdekte onlangs dat verzekeraar Nationale Nederlanden al in 2002 een groot geldbedrag in de stichting Talpa heeft gestort om de slachtoffers van deze ramp schadeloos te stellen. Met de gang naar de rechter wil de Consumentenbond afdwingen dat de slachtoffers nu snel duidelijkheid krijgen. “Het geld bij de stichting is bestemd voor de slachtoffers van de legionella-uitbraak en moet zo snel mogelijk bij de slachtoffers terechtkomen. Deze mensen zijn al jaren bezig met procederen om te krijgen waar ze recht op hebben, namelijk schadevergoeding voor het leed dat hun is aangedaan”, aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Het kort geding dient 22 april voor de rechtbank in Zutphen.
In 2007 bevestigde het gerechtshof volgens de Consumentenbond na jaren procederen dat twee standhouders, onder wie Jan Jong, verantwoordelijk zijn voor de legionellabesmetting. Jong weigert volgens de bond met de slachtoffers te overleggen, terwijl diens verzekeraar al zeven jaar geleden geld naar de stichting overmaakte.

Onrechtmatig handelen
Volgens advocaat John Beer van de Consumentenbond is het volstrekt onduidelijk waarom de stichting niet uitkeert. “Wij eisen met het kort geding dat de stichting meewerkt aan de uitkeringen. Verder willen we openheid van zaken, onder meer over hoeveel geld er in de stichting is gestort en hoeveel er nu nog inzit”, aldus raadsman Beer. De stichting is destijds opgericht als een soort waarborg voor de slachtoffers.
Raadsman Jacob van Rhijn van standhouder Jong en de stichting betwist echter dat het gerechtshof heeft bepaald dat Jan Jong holding aansprakelijk is voor de floraramp. “Het hof in Amsterdam heeft slechts geoordeeld dat Jan Jong holding onrechtmatig heeft gehandeld, maar de aansprakelijkheid overigens afgewezen. Eventuele claims dienen volgens het hof op individuele basis nader te worden beoordeeld, waarna toewijzing of afwijzing kan plaatsvinden”, aldus Van Rhijn in een reactie.
Door de legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel werden 10 jaar geleden 242 mensen ziek. In de weken daarna overleden 32 mensen aan de gevolgen van de besmetting.

Bron: De Telegraaf

Volg ons: