Schadevergoeding slachtoffers legionella

AMSTERDAM (ANP) – Enkele slachtoffers van de legionella-uitbraak bij het Post CS-gebouw in Amsterdam vorige zomer kunnen een schadevergoeding tegemoet zien.

Het bedrijf dat opdracht heeft gegeven tot plaatsing en onderhoud van de koeltoren waar de legionella werd geconstateerd heeft deze toezegging gedaan, bevestigde advocaat Rolinka Wijne woensdag een verhaal in het AD.

Wijne treedt op namens acht cliënten, zeven slachtoffers en een nabestaande. Zij onderhandelt met Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam (OOA), een gezamenlijke onderneming van de projectontwikkelaars Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Meyer Bergman. OOA had als eindverantwoordelijke beter toezicht moeten houden op het onderhoud van de koeltoren, aldus Wijne. ‘Zij willen de schade nu gaan regelen.’ De bedrijven Axima en Recool waren ingehuurd voor het onderhoud aan de koelinstallatie.

De advocate verwacht begin maart de eis tot schadevergoeding te kunnen indienen. Over de hoogte is ze nog in overleg met een medisch adviseur, die zich gaat buigen over de gevolgen op de lange termijn voor de personen die besmet raakten. De eis zal zeker ‘een paar duizend euro immateriële schadevergoeding’ zijn. Tot de cliënten van Wijne behoren drie bouwvakkers die werkten op het Oosterdokseiland naast het Post CS-gebouw.

Dertig mensen kregen de veteranenziekte, van wie er twee overleden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eerder dat er meer toezicht moet komen op koeltorens als bron voor de verspreiding van legionella. Ook de registratie van koeltorens in Nederland moet beter.

Bron: ANP