Legionella eist leven in HagaZiekenhuis

Een 78-jarige vrouw is in het Haagse HagaZiekenhuis overleden nadat ze besmet was met legionella. Nog drie patiënten zijn ziek.

Waterleiding
Hoe de drie andere besmetten er aan toe zijn, is niet bekend. De legionellabacterie werd gevonden in de waterleiding in de vestiging aan de Leyweg.

Bacterie gedood
De leidingen zijn inmiddels met heet water doorgespoeld, zodat de bacterie gedood is. Voor het doorspoelen zijn door het hele complex monsters genomen van het water. Zo moet blijken of er meerdere besmettingsbronnen zijn.

Alert
Het HagaZiekenhuis vraagt patiënten en medewerkers alert te zijn op klachten aan de luchtwegen en op koorts. De getroffen afdeling was al sinds 12 mei niet meer in gebruik.

Longontsteking
Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen lopen uiteen van een fikse verkoudheid tot een hevige griep met longontsteking. Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes water die in de lucht zitten.

Bron: Rtl.nl