Man overleden aan veteranenziekte

AMSTERDAM – Amsterdam kampt met een uitbraak van legionella. De GGD maakt melding van achttien gevallen van mensen die besmet zijn met de veteranenziekte. Een hoogbejaarde man in Amsterdam is er onlangs aan overleden.

 

Veteranenziekte, een longontstekingachtige infectie, wordt overgebracht door inademing van kleine waterdruppels die besmet zijn met de legionellabacterie. De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn hoesten en een snel oplopende lichaamstemperatuur. De GGD roept huisartsen en ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving op om alert te zijn. Als patiënten snel genoeg antibiotica krijgen, is de ziekte niet gevaarlijk.

Normaal zijn er tien tot twintig gevallen van legionella per jaar in Amsterdam. De GGD gaat er daarom vanuit dat de huidige besmettingen zijn veroorzaakt door een en dezelfde bron. Besmettingshaarden kunnen onder meer fonteinen en sauna’s zijn en koelreservoirs van de airconditioning.

Doordat de patiënten verspreid over de stad wonen, is identificatie van de bron niet eenvoudig. Het is mogelijk dat hij nooit wordt gevonden. Volgens de GGD is het uitgesloten dat de besmetting via het waterleidingnet is veroorzaakt. ‘Het is eigenlijk recherchewerk’, zegt een woordvoerder van de GGD. ‘We proberen te ontdekken wat deze mensen gemeenschappelijk hebben in hun recente verleden. Maar de incubatietijd van legionella is twee tot twintig dagen, dus dat valt beslist niet mee. Het kan ook best zijn dat de bron nu niet meer actief is. Dat moeten we zo snel mogelijk weten.’ Wat de slachtoffers in elk geval gemeen hebben is hun leeftijd: allen zijn ouder dan 60 jaar, volgens de woordvoerder een bekende risicogroep voor de ziekte. De situatie van één patiënt is zo ernstig dat hij moet worden beademd. Twee anderen zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

In 1999 stierven 32 mensen aan legionella na een bezoek aan de bloemenflora in het het Westfriese Bovenkarspel. Uit onderzoek bleek dat de bacterie werd verspreid door whirlpools. De rechtbank in Alkmaar stelde in 2002 twee standhouders aansprakelijk. Ze zouden onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Bovenkarspel besloot de overheid de controle te verscherpen op zwembaden en sauna’s.

Bron: De Volkskrant.