Zeven doden door legionella-uitbraken in Catalonië

Twee uitbraken van legionella hebben in de Spaanse regio Catalonië aan zeven mensen het leven gekost. Achttien mensen liggen nog in het ziekenhuis, meldden Spaanse media.

Het is nog niet duidelijk waar de legionella vandaan komt en of de uitbraken iets met elkaar te maken hebben. De meest recente uitbraak is in Ripollet, een buitenwijk van Barcelona. Daar overleden drie ouderen tussen de 63 en 87 jaar met ernstige gezondheidsproblemen aan de bacterie.

Zo’n tien kilometer verderop, in de plaats Sabadell, stierven vier mensen aan de bacterie. In totaal raakten 34 bewoners van Sabadell besmet.

Uit voorzorg zijn verschillende waterinstallaties en fonteinen buiten gebruik gesteld. Besmetting met legionella gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Ook is een koeltoren uitgezet. Koeltorens worden gebruikt voor de afkoeling van een gebouw of een industrieel proces en zijn ideale plekken voor de legionellabacterie.

Bron: www.volkskrant.nl

Zeldzame Legionella geïdentificeerd als een verwekker van longontsteking in Raum Jülich, Kreis Düren (Duitsland)

(Artikel is in het Duits)

Eine seltene Legionellen-Serogruppe hat maßgeblich zu den Fällen von Lungenentzündung mitbeigetragen, von der Menschen aus dem Stadtgebiet Jülich und den umgebenden Ortschaften betroffen sind. Am Donnerstagabend erreichten das Gesundheitsamt des Kreises Düren die Ergebnisse von speziellen mikrobiologischen Untersuchungen. Demnach wurden Legionellen als Verursacher der Infektionen bei fünf von neun untersuchten Patienten nachgewiesen. Zur Auswertung der Daten von weiteren Patienten hat das Kreisgesundheitsamt am heutigen Freitag das Landeszentrum Gesundheit Nordrhein-Westfalen (LZG NRW) um Unterstützung gebeten. Außerdem steht nun auch Professor Martin Exner aus dem Institut für Hygiene und Öffentliche Gesundheit der Universität Bonn – der Experte auf dem Gebiet der Ursachenforschung von Legionellen-Ausbrüchen – dem Kreis Düren bei der Aufklärung der weiteren Infektionen zur Seite.

Insgesamt waren vom 14. August bis zum 11. September 42 Patienten mit einer bestimmten Form der ambulant erworbenen Lungenentzündung vorwiegend in das St. Elisabeth-Krankenhaus Jülich eingeliefert worden. Bei zwei der 42 Patienten hat die Lungenentzündung nach aktuellem Stand zum Tode beigetragen. Bei einem weiteren Patienten wurde mittlerweile eine andere Todesursache ermittelt. Da die Inkubationszeit in aller Regel zwei bis zehn Tage beträgt, können erste Ansteckungen am 4. August stattgefunden haben. Die letzte Ansteckung dieser Fälle fand vor dem 10. September statt. Ob künftig weitere Fälle auftreten können, kann nicht ausgeschlossen werden.

Lees verder op www.juelich.de

Week Chronisch Zieken 7 t/m 13 november 2014

Opening Week Chronisch Zieken live te volgen via internet
De Nationale Zorgvernieuwingsdag op 10 november is de officiële opening van de Week Chronisch Zieken. Er is die dag speciale aandacht voor innovatie van revalidatie in de thuissituatie. Deskundigen presenteren hun tips, ideeën en plannen. Deze presentaties zullen via het internet live te volgen zijn. Reserveer vast ruimte in uw agenda vanaf 11.30 uur. De link wordt in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.

Afsluiting Week met DenkAnders Debat
Het DenkAnders Debat is er voor jongeren die hun dromen waar willen maken. Je kunt luisteren, meedenken en meepraten over onderwerpen die jou bezighouden: je school, je stage, je werk, je financiën… het komt allemaal voorbij. Je stelt vragen aan werkgevers en je deelt ideeën en ervaringen met andere jongeren. Het resultaat is dat je borrelend van energie en met een rugzak vol ideeën (en wellicht visitekaartjes) naar huis gaat! Vaak kun je een opleiding in je eigen tempo volgen. Maar tijdens de stage krijg je te maken met andere mensen, andere regels en een andere manier van werken. Dan kan een beperking je flink in de weg zitten. Vertel je dat bij aanvang van de stage of tijdens je sollicitatie? Welke begeleiding heb je nodig om je stage of baan succesvol te maken? Kan de opleiding of het bedrijf je begeleiden? Donderdag 13 november organiseert Stichting Hoezo Anders, Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam en PowerPlatform dit debat als mooie afsluiting van de Week Chronisch Zieken! Meer info op www.hoezoanders.nl.

Herhaalde oproep: Heeft u een tip of plan voor revalidatie thuis?
Heeft u ervaring met revalidatie thuis en heeft u een tip of idee dat hierbij helpt? Bijvoorbeeld een goede ervaring met een hulpmiddel dat de zelfredzaamheid vergroot? Of heeft u misschien een nieuwe, verrassende toepassing van een hulpmiddel ontdekt? Deel uw ervaring met anderen. Geef deze door aan ons zodat iedereen ervan kan profiteren. Heeft u een plan waar u steun bij nodig heeft? Laat ook dat ons weten, wellicht kunnen wij u verder helpen. De mensen met de beste tips, ideeën of projectplannen worden uitgenodigd om deze te presenteren tijdens de Zorgvernieuwingsdag, de opening van de Week Chronisch Zieken op 10 november 2014. Dit zal voor iedereen live te volgen zijn via het internet. Mail uw tip, idee of plan naar info@chronischziek.nl voor 1 oktober 2014. Alvast heel veel dank!

Nieuwe koers Fonds NutsOhra
Fonds NutsOhra slaat een nieuwe koers in met vier programma’s waarmee het de komende jaren verschil willen maken. Het fonds gaat zich richten op jongeren met een chronische ziekte, alleenstaande ouderen met één of meer beperkingen, kansarme gezinnen en mensen die langdurig lichamelijke of psychische hulp nodig hebben. Hebt u een projectidee dat ten goede komt aan één van deze doelgroepen? Of bent u nieuwsgierig naar deze nieuwe koers? Het fonds ontmoet u graag tijdens de Week Chronisch Zieken op 13 november 2014 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Aanmelden kan via www.symposiumfondsnutsohra.nl.

Geen deadline aanmelden Week Chronisch Zieken
Heeft u een nieuwe dienst of activiteit, breng het voor het voetlicht. Meldt uw event en wij voegen het toe in onderstaande Weekprogramma. Er is geen deadline, maar hoe eerder u aanmeldt, des te meer aandacht uw event krijgt. Lees verder »

Weekprogramma 2014
Steeds meer mensen hebben te maken met een chronische beperking. Veel nieuwe wet- en regelgeving staat op stapel. Dit maakt dat vernieuwende ideeën hard nodig zijn. Innovatie is dan ook het thema van de Week Chronisch Zieken 2014. De week is van 7 t/m 13 november.

3 november
Hersenletselcongres, Ede

5 november
Bijeenkomst Longpunt Beverwijk

7 november
Jubileumcongres Whiplash Stichting Nederland
Mindfulness bij Diabetes, Den Haag

8 november
Beestachtige dag Dierenpark MeerZoo, Marknesse
Open huis FOKUS wonen, Utrecht

10 november Dag van de Mantelzorg
Zorgvernieuwingsdag, opening Week Chronisch Zieken
Verwendag voor mensen geraakt door kanker, Baarloo

11 november
Workshop Capoeira, Haarlem
5-jarig bestaan ZwemSamen, Purmerend
Nordic Walking clinic, Waalwijk
HME-MO Regiobijeenkomst Zuid, Nuenen
Open huis FOKUS Wonen Dordrecht
Open huis FOKUS Wonen, Enschede
Open huis FOKUS Wonen, Maastricht
Open huis FOKUS Wonen, Zwolle

12 november
Groepsles afvallen en conditie, Maasbree
Groepsles reuma en osteoporose, Maasbree
Groepsles ademhalingstechniek, Maasbree
Bewust worden door bewegen, Eindhoven
Mindfulness voor Mantelzorgers: Gezonde Zelfzorg, Arnhem
HME-MO Regiobijeenkomst Midden Nederland, Almere
HME-MO Regiobijeenkomst Noord, Oldeberkoop
Open huis FOKUS Wonen, Ede

13 november Nationale Verwendag
DenkAnders Debat, Rotterdam
Met wandelen kom je vooruit in je leven, Walking Limburg
Informatiebijeenkomst over vitiligo, Rijnstate Arnhem
Leuke middag platform gehandicapten, Veldhoven
Open huis FOKUS Wonen, Eindhoven
Symposium FondsNutsohra, Amsterdam
Zuid-Amerikaanse feestavond, GGNet Apeldoorn

14 november
Bekendmaking prijswinnaars kinderen met een erfelijke of aangeboren aandoening

Bron: www.chronischziek.nl

Uitbraak Veteranenziekte in Spanje

Uitbraak legionella besmetting, Sabadell, Catalonië in Spanje. Veteranenziekte in Spanje eist doden.

De regionale gezondheids-afdeling van Catalonië meldde eerder deze week dat twee mensen zijn overleden door een uitbraak van de Veteranenziekte in de stad Sabadell, nabij Barcelona. Beide personen waren in de tachtig jaar oud.

Momenteel zijn nog 28 mensen gediagnosticeerd met de ziekte. Vier patiënten zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis maar 20 zijn nog altijd opgenomen.

“Het kan niet worden uitgesloten dat meer mensen de komende dagen de ziekte blijken te hebben omdat de incubatietijd maximaal 10 dagen is,’ volgens de gezondheids-afdeling in een verklaring .

Veteranenziekte is een longontsteking veroorzaakt door de legionella bacterie. Het is niet besmettelijk, maar kan zich eenvoudig verspreiden in water en air-conditioning-systemen.

Onderzoekers wachten op de resultaten van de proeven die op diverse plekken genomen zijn die ervan verdacht worden de oorzaak te zijn van de uitbraak van de Veteranenziekte.

Bron: www.nieuwsuit.com

Legionella in sporthal Woerden

WOERDEN – In sporthal Bulwijk in Woerden is de legionellabacterie aangetroffen in de waterleidingen. Inmiddels zijn de waterleidingen doorgespoeld met een bacteriedodend middel. Vanaf vandaag mogen de DOUCHES weer gebruikt worden.

Alle sportactiviteiten in de hal konden ondertussen wel gewoon doorgaan. Er was volgens de gemeente Woerden geen gevaar voor de gezondheid.

Sporters mochten de DOUCHES tijdelijk niet gebruiken omdat legionella de luchtwegen en de longen kan aantasten.

Bron: www.rtvutrecht.nl

Legionella in drinkwater Arcus College Heerlen

In het leidingsysteem van het Arcus College in Heerlen is een kleine concentratie legionella bacterieen ontdekt.

Het gaat om het pand aan de Schandelermolenweg waar de unit Techniek is gevestigd. Bij renovatiewerkzaamheden werden de leidingen in het gebouw gecontroleerd. Bij die controle is legionella gevonden.

Geen gevaar
Studenten en medewerkers zijn op de hoogte en wordt aangeraden geen water uit de kraan te drinken. Ook worden de leidingen twee keer per dag gespoeld. De bacterie vormt geen gevaar voor de gezondheid.

Volgende week wordt het water opnieuw getest. Dan blijkt of de maatregelen effect hebben gehad. Bij het Arcus College in Heerlen volgen ruim 8000 leerlingen een mbo-opleiding.

Bron: www.l1.nl

Voetballers bij Reiger Boys door legionella ongewassen huiswaarts

HEERHUGOWAARD Wie deze dagen voetbalt bij voetbalvereniging Reiger Boys op sportcomplex De Wending in Heerhugowaard keert na afloop van wedstrijd of toernooi onder de modder huiswaarts. Douchen is niet mogelijk omdat onlangs de legionellabacterie werd gevonden in de douches op het complex.

Na de vondst van de legionellabesmetting werd besloten alle activiteiten op het complex af te blazen. Ook de kantine bleef voorzorg gesloten. Nadat bleek dat het om een onschadelijke vorm van legionella ging, werd begin vorige week in overleg met de GGD en de gemeente Heerhugowaard besloten dat activiteiten vanaf afgelopen woensdag weer door konden gaan. De douches mogen echter nog niet worden gebruikt.

Watermonsters
De vereniging schrijft op haar website dat er afgelopen week watermonsters zijn genomen om te controleren of de bacterie inmiddels niet meer aanwezig is. Omdat deze monsters enkele dagen op kweek moeten staan, verwacht de club de uitslag na dit weekend.

Toiletten
Omdat er geen watertoevoer naar de douches is afgesloten, kunnen de spelers wel gewoon gebruikmaken van de kleedkamers. Ook de toiletten en tapwaterpunten kunnen worden gebruikt. Zodra vaststaat dat de legionellabesmetting is opgelost.

Toernooi
Zondag komen talloze jeugdteams uit de provincie naar De Wending voor het toernooi Ballorig. Reiger Boys heeft de deelnemende clubs ingelicht over de situatie en garandeert dat zij zonder enig risico kunnen deelnemen aan het toernooi. Ook clubs die Reiger Boys deze dagen bezoeken, waaronder Alcmaria Victrix, informeren hun leden over de situatie.

Bron: www.rtvnh.nl

Gesponsorde Hadex-units voorkomen groei Legionella

De KNRM heeft uit handen van Kalsbeek en Hatenboer-Water vier automatische Hadex doseerunits mogen ontvangen.

Met Hadex wordt groei van Legionella voorkomen en wordt een grote bijdrage geleverd aan de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en vrijwilligers van de KNRM.

De Hadex-units worden ingezet op een viertal stations van de KNRM, waar speciale voorraadtanks met drukverhogingpompen en spuitslangen staan. Deze tanks worden gebruikt om reddingsboten mee schoon te spuiten. Roby Kalsbeek, vrijwilliger bij de KNRM en oud-eigenaresse van Kalsbeek,

concludeerde tijdens inspecties dat deze systemen kritisch zijn voor de groei van Legionella. ‘Er is sprake van mogelijke opwarming, periodes van geen gebruik en veel verneveling. Hier moest een oplossing voor komen’, aldus Roby.

Samen met Jeroen van Nuil, adviseur bij Kalsbeek, bezocht Roby de betreffende locaties. Jeroen dient vaker als klankbord voor Roby als het gaat om vraagstukken op het gebied van waterkwaliteit. Gezamenlijk bekeken ze de mogelijke oplossingen. Eén van deze oplossingen is het doseren van desinfectant. ‘Het doseren van chloor, zoals in zwembadwater, is een effectieve methode om groei van onder andere Legionella tegen te gaan’, vertelt Jeroen. ‘Om het voor de medewerkers en vrijwilligers op de locaties zo eenvoudig mogelijk te maken bleek een geautomatiseerd doseersysteem wenselijk’. Dit is weliswaar een goede, maar tevens ook een dure oplossing.

Om dit te kunnen realiseren nam Jeroen contact op met de firma Hatenboer-Water. Zij waren bereid om mee te helpen dit plan te realiseren. Hatenboer-Water als leverancier van waterbehandelingssytemen en Kalsbeek als adviseur waterkwaliteit. Gezamenlijk doneerden zij 1 volledige Hadex-unit, de beheer- en onderhoudsplannen voor alle locaties en voor € 1.000 aan het doseerproduct Hadex. De overige 3 units konden tegen inkoopsprijs aangeboden worden.

Afgelopen zomer werd de eerste unit afgeleverd op het KNRM Station te Schiermonnikoog. De unit werd met de reddingsboot vervoerd naar Schiermonnikoog. Ter plaatse werd deze door Jeroen van Nuil overgedragen aan Gert Jan Klontje (Schipper KNRM) en Hans van der Molen (Inspecteurr TD KNRM). Jeroen gaf tekst en uitleg over de installatie en ingebruikname van de unit, waarbij ook de installateur aanwezig was.

Bron: www.knrm.nl

Legionella bij voetbalvereniging Reiger Boys

HEERHUGOWAARD – Bij voetbalvereniging Reiger Boys in Heerhugowaard is aanwezigheid van de Legionellabacterie geconstateerd. Trainingen, wedstrijden en toernooien gaan dit weekend niet door.

Het complex op Sportlandgoed de Wending, van Reiger Boys wordt afgesloten. De Legionella is op verschillende plekken aangetroffen. Volgende week vindt een herkeuring plaats om te zien of de bacterie weg is.

Legionella is een bacterie die griep of de Veteranenziekte kan veroorzaken. De bacterie komt voor in de grond of in water. Bij stilstaand water krijgt de bacterie de kans om te vermenigvuldigen.

Bron: www.dichtbij.nl

E-news: Legionnaires’ Disease Outbreaks and Updates

July 31, 2014

In this Issue:

  1. Eight Cases Among Patients at an Alabama Hospital
  2. Baby Contracts Legionnaires’ Disease from Pool During Birth
  3. Woman Loses Both Legs and One Hand After Contracting Legionnaires’
  4. Recording of “Deciding Whether to Test for Legionella” Available for 60 Days
  5. Legionnaires’ Reported at Three North Carolina Nursing Homes
  6. Update on ASHRAE 188
  7. For the Next Three Weeks: Conference Calls on Water Management Plans
  8. CDC’s Legionnaires’ Policy Criticized in Forbes Article

1. Eight Cases Among Patients at an Alabama Hospital
Two patients in the hematology/oncology unit of an Alabama hospital died In late May after laboratory tests confirmed a Legionella infection. Six other patients in the same unit tested positive for Legionella.

After the cases were identified, the hospital installed filters on showers and faucets, flushed superheated water through the hot water piping in part of the hospital, and asked patients to temporarily wear masks when flushing toilets.

The news articles did not state the hospital’s longer term plan, if any, for controlling Legionella.

2. Baby Contracts Legionnaires’ Disease During Birth in Pool
Public Health England has advised against the use of home birthing pools. It issued a temporary warning in June after a case of Legionnaires’ disease was identified in a baby born in a home pool and confirmed the advice earlier this month after investigating the pools and finding unsatisfactory risk control procedures.

The alert pertains only to birthing pools with heaters and circulation as opposed to pools that are filled from the home’s hot water system and do not incorporate heaters or circulation pumps.

The full press release is at https://www.gov.uk/government/news/public-health-england-advice-on-home-birthing-pools.

3. Woman Loses Both Legs and One Hand After Contracting Legionnaires’
Read about it at http://www.dailymail.co.uk/health/article-2664508/Horrific-cost-taking-shower-dirty-water-holiday-Dream-vacation-turned-nightmare-woman-lost-legs-hand-legionnaires-disease.html

4. Recording of “Deciding Whether to Test for Legionella” Available for 60 Days
A recording of the webinar, “Deciding Whether To Test For Legionella,” presented by Matt Freije on June 4th, can be viewed free of charge at www.hcinfo.com until September 30th.

Freije discussed testing water for Legionella from the perspective of government agencies considering regulations, professional societies issuing standards, and building operators attempting to reduce risk, and then gave key considerations for building operators including proper planning, cost, legal risk, and musts for success.

The recording, about 43 minutes long, includes answers to questions submitted by the audience.

5. Legionnaires’ Reported at Three North Carolina Nursing Homes
Since mid June, Legionnaires’ disease has been reported at three nursing homes in North Carolina, two in Wilson County and one in Forsyth County.

Five residents and three visitors of a nursing home in Wilson County were diagnosed with the disease and have recovered. Three additional cases were linked to another nursing home in Wilson County, a state-operated facility.

Six cases of Legionnaires’ disease were identified among residents of a nursing home in Forsyth County, all of whom have recovered.

No new cases have been reported in the Wilson County homes since July 10th or in the Forsyth County home since July 24th.

6. Update on ASHRAE 188
According to a May 15th press release (https://www.ashrae.org/news/2014/ashrae-continues-work-on-legionellosis-standard-fourth-public-review-draft-slated-for-summer), 188P committee chair Tom Watson “is optimistic that a fourth public review draft…will be approved and made available during the summer.”

The fourth draft of the pending standard, which has been renamed “Legionellosis: Risk Management for Building Water Systems,” is expected to retain a water management plan approach with principles similar to HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) but without HACCP terminology.

7. For the Next Three Weeks: Conference Calls on Water Management Plans
For the next three weeks, Matt Freije has scheduled a few 15-minute time slots for phone calls to discuss water management plans for Legionella control, at no charge.

Matt will listen to your needs and preferences and then suggest an approach to getting high quality management plans quickly and economically whether you operate one building, multiple buildings on one campus, or properties in several locations.

Water treatment companies, engineering firms, or consulting firms that have specific projects to discuss are welcome to book phone calls also.

Time slots are available on a first come, first served basis. To schedule a phone meeting, go to https://www.timetrade.com/book/GDQ8M and select a time that’s convenient for you.

8. CDC’s Legionnaires’ Policy Criticized in Forbes Article
Henry Miller contends that “Deaths have resulted from a conscious, long-standing policy on how to address a common, potentially life-threatening infection, Legionnaires’ disease, a type of environmentally acquired pneumonia.” The article was posted on July 22nd at http://www.forbes.com/sites/henrymiller/2014/07/22/cdc-errs-in-policy-as-well-as-handling-dangerous-pathogens/

Bron: www.hcinfo.com