TVVL – Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2014

Voor de vijfde keer organiseert de TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken het Nationaal Congres Sanitaire Technieken. Het is altijd een druk bezocht en goed gewaardeerd congres, blijkens de goede enquêteresultaten. De afgelopen jaren hebben wij de ontwikkelingen op het gebied van riolering, leidingwaterinstallaties en Legionellapreventie behandeld. Hierbij kwamen resultaten van uitgevoerde voorstudies, aanpassingen van wet- en regelgeving en andere interessante onderwerpen aan bod.

Voor meer informatie zie: http://www.tvvl.nl

Vergeten ramp – Tragedie die 32 levens eiste herdacht

BOVENKARSPEL – Het was een sluipmoordenaar in een bubbelbad. Tijdens de Westfriese Flora van 1999 in Bovenkarspel heeft niemand nog een vermoeden dat een tentoongestelde whirlpool de bron is van één van de grootste legionella-uitbraken in de geschiedenis.

Henk van Essen voelt zich een stripfiguur met een leeg denkballonnetje boven zijn hoofd. “Als ik in de supermarkt sta, weet ik al niet meer wat ik moet kopen.”

Karin Kooi: „Er is nooit voldoende erkenning geweest voor de omvang van de ramp, voor de slachtoffers die gehandicapt door het leven moeten en voor de nabestaanden die met ontwrichte gezinnen achterbleven.”

Vijftien jaar later ondervinden slachtoffers nog dagelijks de gevolgen van de ziekte. Nabestaanden worstelen nog steeds met erkenning die in hun ogen de ’vergeten ramp’ nooit kreeg.Het was het jaarlijkse uitje van Karin Kooi en Leon Hoogland uit Bovenkarspel. „Op vakantie hoefde Leon niet zo nodig, maar op de Floor verheugde hij zich iedere keer weer”, zegt Kooi. De editie van 1999 zouden ze eigenlijk overslaan. Hoogland was al een paar dagen grieperig. Maar op donderdagavond na zijn werk deelde hij zijn vrouw mee: „Karin, we gaan toch!”
Precies twee weken na die beslissing overleed Hoogland, 41 jaar jong. Hij was het eerste dodelijke slachtoffer. Een dag later op 12 maart sloeg het RIVM landelijk alarm.
Nasleep
Praten over de nasleep maakt veel los bij Kooi. „Er is nooit voldoende erkenning geweest voor de omvang van de ramp, voor de slachtoffers die gehandicapt door het leven moeten en voor de nabestaanden die met ontwrichte gezinnen achterbleven.” Ze verheft haar stem: „We hebben zelf geld moeten bijleggen voor een herdenkingsmonument. Terwijl er voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwjaarsramp van Volendam een gironummer werd geopend.”
Na langslepende juridische procedures kregen slachtoffers en nabestaanden elf jaar na de ramp schade toegekend. De rechter stelde bubbelbadstandhouder Jan Jong aansprakelijk. „Ik wilde het hoofdstuk toen sluiten. De wrok raakte ik niet kwijt. Jong heeft die aansprakelijkheid nooit erkend. Dat maakt me nog altijd woest.”
Hoogland had een grote passie: tuinieren. Uren liep hij met zijn vrouw over de beurs. Zo nu en dan laste hij een pauze in om een sigaret te rollen. Hij was een zware roker, zijn shag had hij altijd binnen handbereik. De huishoudbeurs in hal drie betraden ze met een missie. „We hadden een nieuw plafond nodig in de woonkamer. De stand met bubbelbaden was niet ver van de plafonds. We liepen er langs, wierpen er een blik op en gingen weer verder. Wat moesten wij nou met een bubbelbad?”

Al snel werden ze allebei ziek. „Ik kreeg diarree, Leon hoofdpijn.” Kooi knapte na twee dagen op, Hoogland begon te ijlen. „Hij dacht dat zijn collega’s in huis waren en zijn shag wilden afpakken. ’Je ziet ze toch!’ riep hij me toe. Toen ik zijn hallucinaties niet begreep, sloeg hij me.” Kooi belde dagelijks naar de huisarts, maar die weigerde langs te komen. Ze herkende haar eigen man niet meer. Het ene moment gierde hij het uit van de pijn, soms zat hij met zijn hoofd in zijn handen stilletjes te snikken. Lopen ging moeizaam, hij was zijn evenwicht kwijt. De deur durfde ze niet uit, bang dat hij zich zou verwonden.

Na een week kwam eindelijk de arts. „Ik heb eerst huilend aan de lijn gehangen.” Hoogland werd direct naar het ziekenhuis gebracht en aan de beademing gekoppeld. Zijn longen waren grotendeels aangetast. „Nog maar een paar momenten is hij bij bewustzijn geweest. Het laatste wat hij zei was ’prettig weekend’. Op 11 maart overleed hij. De artsen deden toen nog driftig onderzoek naar de oorzaak. Een dag later hoorde ik op het Journaal waaraan mijn man was overleden.”

Getraumatiseerd bleef Kooi achter. Ze werd arbeidsongeschikt verklaard en stortte zich op de juridische strijd. „In het dorp kreeg ik veel steun. Iedereen kende wel iemand die ziek was geworden. Maar onbekenden van buitenaf hadden vaak geen idee wat we hadden doorgemaakt.”

Ook Henk van Essen (nu 64) stuitte op onbegrip. „Toen alle slachtoffers een paar duizend euro schadevoorschot kregen van de Staat, zei mijn zwager dat hij ook wel even ziek wilde zijn voor zo’n smak geld.” Wat veel mensen niet weten is dat Van Essen vijftien jaar later nog met de gevolgen van die ziekte leeft.
Het geloof bracht hem op de Flora – hij stond drie dagdelen als vrijwilliger bij de Bijbelstand – en gaf berusting toen hij dacht dat hij aan de veteranenziekte zou sterven. Na drie weken doorgebracht te hebben in een wereld van koortsdromen en waanbeelden, drong het voor het eerst tot hem door wat de nieuwslezer van het Journaal vertelde. Er waren inmiddels negen mensen overleden. „Ik ga ook, dacht ik. Bang was ik niet.”

De trap kon hij niet meer op, zo verzwakt was hij. Daarom zette zijn vrouw een stretcher in de woonkamer. „Ik herinner me hoe ik een keer midden in de nacht wakker werd in een hoek van de huiskamer, ik had me waarschijnlijk willen verplaatsen maar was ten val gekomen. Ik schreeuwde de longen uit mijn lijf om hulp. Niemand hoorde me, er kwam namelijk helemaal geen geluid uit. Hulpelozer dan toen heb ik me nooit gevoeld.”
Pas op 12 maart, na het landelijk alarm, kreeg hij de juiste medicijnen. „De arts schreef eerst antibiotica voor tegen een longontsteking, dat werkte juist averechts. De ontsteking zat maar in één long, dat is mijn redding geweest.”
Kip
Vanaf die tijd voelt Van Essen zich een stripfiguur met een leeg denkballonnetje boven zijn hoofd. „Als ik in de supermarkt sta, weet ik al niet meer wat ik moet kopen. Tenzij mijn vrouw het heeft opgeschreven. Een paar maanden na de ramp wilde ik kip bakken in de wok. Ik deed olie in de pan en zette die op het vuur. Vervolgens ging ik naar de winkel om de kip te kopen. Thuis probeerde mijn zoon de steekvlam te blussen.” Zijn vrouw liet hem testen op Alzheimer, maar de vergeetachtigheid is het levenslange souvenir van de Westfriese Flora.

„Ook ben ik sindsdien minder begaan met mensen, heb ik concentratieproblemen en ben ik emotioneel.” Maar Van Essen is daarnaast een man die zich gemakkelijk bij de omstandigheden neerlegt. „Dat komt waarschijnlijk door het geloof. Sommigen slachtoffers zijn er veel slechter vanaf gekomen en in een rolstoel beland. Eigenlijk heb ik mazzel gehad.”

In april neemt Van Essen zijn jaarlijkse seizoensplek op de camping in. Het eerst wat hij dan doet is de douches in het washok een kwartier laten lopen. Want de sluipmoordenaar zal hem niet meer krijgen.

Bron: www.telegraaf.nl

Douches dicht wegens risico op legionella

SINT-NIKLAAS – Er bestaat een verhoogd risico op legionella-infectie in de douches in de oude sporthal achter het Sint-Niklase zwembad Sinbad.

‘Daarom hebben wij beslist om die douches preventief te sluiten’, zegt schepen van Sport Peter Buysrogge (N-VA). ‘Zowel het zwembad zelf als de douches in de verouderde sporthal, waar gevechtssporten beoefend worden, zijn wel degelijk legionellavrij. Maar we werken liever preventief dan achter de feiten te moeten aanhollen. De leidingen in de sporthal zijn verouderd en kunnen niet voldoende doorgespoeld worden. Dat zou volgens de experts een voedingsbodem kunnen zijn voor de legionellabacterie, vandaar onze beslissing.’

In de meerjarenplanning 2014-2019 is voor de renovatie van de sporthal 430.000 euro opgenomen, met de bedoeling die werken uit te voeren in 2017. ‘Maar na deze controle van de Watergroep hebben we nu beslist om die werken eerder uit te voeren’, benadrukt schepen Buysrogge.

‘Nog dit jaar met die werken starten zal iets te krap worden, maar we onderzoeken of 2015 haalbaar is. Dat de douches in de gevechtssporthal in afwachting niet gebruikt kunnen worden, is op zich niet echt een groot probleem aangezien die sowieso zelden gebruikt werden.’

Bron: www.nieuwsblad.be

Bloemlegging Legionellamonument

Burgemeester Goldschmeding heeft op 12 maart samen met Fred Bertrand van de Stichting Veteranenziekte bloemen gelegd bij het Legionellamonument in Bovenkarspel.
Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat er legionella uitbrak tijdens de Westfriese Flora; 32 mensen overleden aan de gevolgen van deze ziekte en ruim tweehonderd mensen werden ziek.

Westfriese Flora
Vorig jaar keerde Holland Food en Flowers (of Westfriese Flora zoals het destijds nog heette) voorlopig voor een keer terug in Bovenkarspel. De toekomst van dit evenement is nog onzeker. In het kader van 650 jaar stadsrechten van Stede Broec én het 100 jaar bestaan van LTO Stede Broec vond van 27 februari tot en met 2 maart 2014 nog eenmaal de Westfriese Flora plaats, maar nu in het klein in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel.

Elk jaar bij stil staan
Burgemeester Goldschmeding vindt dat we de gebeurtenissen uit het verleden niet mogen vergeten. “Uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de Legionella-ramp, vind ik het goed om hier toch nog bij stil te staan.” De burgemeester doet dit door namens de gemeente een bloemstuk te leggen bij het monument aan de Spoorsingel in Bovenkarspel. Fred Bertrand, voorzitter van de Stichting Veteranenziekte, geeft aan dit gebaar te waarderen. “Mijn voornemen is om dit elk jaar te doen,” aldus Marian Goldschmeding.

Toespraak
De toespraak gehouden door Fred Bertrand, voorzitter Stichting Veteranenziekte, is in zijn geheel hier te lezen.

Bron: www.stedebroec.nl

Legionella, de dokter dacht dat het griep was!

BOVENKARSPEL Morgen wordt in Bovenkarspel herdacht dat bij de West-Friese Flora in 1999 in totaal 32 mensen om het leven kwamen en meer dan 200 bezoekers ziek werden.

De inmiddels 64-jarige Henk van Essen uit Bovenkarspel stond op de Flora om te helpen bij een stand voor de bijbel op de consumentenbeurs. Vlak bij hem was de stand van bubbelbaden verkoper Jan Jong uit Heerhugowaard.

In het water van zijn bubbelbad zat de legionellabacterie. Door het bubbelen kwam die bacterie in de longen van veel mensen die daarop zwaar ziek werden. Ook Henk zweefde op het randje van de dood, maar overleefde het. Hij kijkt terug op de ramp nu 15 jaar geleden.

Bron: www.rtvnh.nl

Octant Hoorn koppelt systeem tegen legionella af

HOORN – Tandheelkundig centrum Octant Mondzorg in Hoorn heeft onder druk van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met een dwangsom tot 75.000 euro dreigde, haar ’Rolls Royce onder de anti-legionellasystemen’ losgekoppeld.

,,We hebben zwaar geïnvesteerd om op de ziekenhuisnorm te zitten, maar dat wordt ons niet gegund. Het is blijkbaar wachten op het eerste slachtoffer’’, stelt Octant-woordvoerder Jacques Dekker.
Het bewuste ICA-systeem, dat ook in het Westfriesgasthuis wordt gebruikt, doodt bacteriën door via elektrolyse koper- en zilverionen in het water te brengen. Het mag volgens de regels alleen in ’prioritaire instellingen’ worden gebruikt, en tandartspraktijken horen daar niet bij.
Octant is nu voor de tandheelkundige units overgeschakeld op flessen met gefilterd water.

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl

Sluipmoordenaar in een bubbelbad

Inspectie van drinkwaterinstallaties op legionella blijft ook 15 jaar na de ramp op de Westfriese Flora nog hard nodig. Dat blijkt uit gegevens van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het aantal meldingen van legionellabesmetting van water is toegenomen van 2806 in 2012 tot 3307 vorig jaar. Het aantal inspecties door ILT zelf verdubbelde bijna (van 669 naar 1221) en ook bij het aantal overtredingen zien we een stijgende lijn van 169 naar 236… Lees het volledige artikel uit de Metropool van 27 februari 2014.

Naam ”Westfriese Flora” zorgt voor verwarring

BOVENKARSPEL In het Vereenigingsgebouw aan de Hoofdstraat is vandaag de Westfriese Flora gestart.

Het is niet de grote bloemenshow in de CNB-hallen, maar een knusse bloemenweelde in een zaaltje achter een café. Volgens Hans Fit van de organisatie zorgt de naam wel voor verwarring. Touroperators belden of ze met bussen konden komen, maar daar is het Vereenigingsgebouw en omgeving niet op ingericht.

In 1999 vonden 32 mensen de dood en werden 200 mensen ziek, na de legionella-besmetting tijdens de Westfriese Flora. Enkele jaren daarna werd daarom voor een andere naam gekozen: Het Holland Flowers Festival, dat later bovendien naar Zwaagdijk-Oost verhuisde.

Vorig jaar werd het, inmiddels, Food en Flowers Festival weer in Bovenkarspel gehouden. Dit jaar niet omdat de organisatie het financieel niet kan bolwerken. Enkele enthousiastelingen besloten daarom dit jaar, ter gelegenheid van 650 jaar Stede Broec, toch een Westfriese Flora te organiseren. Dat juist deze naam is gekozen lijkt niet tot ophef te leiden.

Bron: www.rtvnh.nl

15 jaar na dato: De legionellaramp bij de Westfriese Flora

Klik op de foto om het artikel te lezen


Bron: maxmagazine.nl

8e Symposium sociaal-verpleegkundigen infectieziektebestrijding

Vooraankondiging

De Overdracht

8e Symposium sociaal-verpleegkundigen infectieziektebestrijding
maandag 12 mei 2014, RIVM

Legionella en klare taal

Onderwerpen:

 • Legionella. Het nut van de osirisvragenlijst voor epidemiologie, diagnostiek, brononderzoek en de internationale gevolgen.
 • Legionella vanuit de patiënt beschouwd en paneldiscussie
 • Regio-uitwisseling met Pecha Kucha
 • Workshop voorlichten in begrijpelijk Nederlands
 • Wat doe jij in welke schaal? Positie van de sociaalverpleegkundige.

Voor het onderdeel regio-uitwisseling krijgen alle zeven regio’s de kans om een onderwerp, project, actie, onderzoek te presenteren in 6.20 minuten. Een onderwerp waar de regio trots op is of wat graag wordt gedeeld met collega’s. Graag uiterlijk 24 februari dat onderwerp en de collega die daarover wil vertellen/presenteren aanmelden bij de LOVI-vertegenwoordiger. Wil je meer informatie over deze dag? ton.oomen@rivm.nl

CONCEPT PROGRAMMA OCHTEND
Dagvoorzitter Monique Leijen,
09.00-09.30uur Inloop met koffie/thee
09.30-09.40uur Opening door Dorothé Baaijen
09.40-12.15uur Legionella in vele facetten voordrachten van 20 minuten

 • Petra Brandsema: Epidemiologie in Nederland en Europa, het nut Van Osiris
 • Sjoerd Euser: Bronopsporings Eenheid Legionella-pneumonie (BEL) resultaten en nieuwe inzichten
 • Jacob Bruin Legionella Diagnostiek
 • Leslie Isken: Legionella als souvenir, ELDSNET
 • Monique Bastmeijer Patiëntenvereniging, doet de GGD haar werk goed? Is de voorlichting goed? Ervaringsverhaal van patient?
 • Panel/forum Sprekers zijn beschikbaar voor vragen uit de zaal.

12.15-13.00uur Lunch