’Legionellaramp nooit vergeten’

BOVENKARSPEL – Een drukbezochte plechtigheid was het niet in de bomentuin aan de Spoorsingel, wel een noodzakelijke volgens voorzitster Esther Huygen van de Stichting Veteranenziekte.

De herdenkingsbijeenkomst van de legionellaramp op de Westfriese Flora in Bovenkarspel werd donderdagochtend door slechts een handjevol betrokkenen bijgewoond. ,,Maar die stellen het wel heel erg op prijs dat dit gedaan wordt’’, aldus Huygen.

Zij memoreerde in haar toespraak de slachtoffers van de ramp in 1999, zij die aan de veteranenziekte overleden en de mensen die langdurig ziek werden of zelfs nog steeds zijn. En natuurlijk gingen haar gedachten uit naar de partners, familie en bekenden die dit van dichtbij meemaakten.

,,De ramp op de Flora is nu 16 jaar geleden, maar voor de betrokkenen iets dat niet vergeten kán en mág worden.’’ Tijdens de plechtigheid werd een minuut stilte in acht genomen. Burgemeester Marian Goldschmeding legde bloemen namens de gemeente Stede Broec.

Esther Huygen (geknield) en burgemeester Marian Goldschmeding van Stede Broec tijdens de bloemlegging. Foto Harrie Kusters
Esther Huygen (geknield) en burgemeester Marian Goldschmeding van Stede Broec tijdens de bloemlegging. Foto Harrie Kusters

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl

Legionella type 1 in drinkwaternetwerk Bonaire

KRALENDIJK – Het water- en energiebedrijf WEB op Bonaire heeft het drinkwaternetwerk grondig laten doorlichten op zoek naar concentraties van de legionellabacterie. Op twee plaatsen zijn er verhoogde concentraties van de legionellabacterie type 1 aangetroffen in de waterleidingen, zegt directeur Alfredo Koolman van WEB. “We hebben gelijk acties ondernomen om te zorgen voor een goede doorstroming van het water.”

De agressieve legionellabacterie type 1 is schadelijk voor de mens. De twee nieuwe gevallen van legionella type 1 zijn gevonden in Kralendijk en in Rincon tijdens metingen in december en januari; één legionella-concentratie in de waterleiding en een bij één gebouw van de Rijksgebouwendienst.

Belkis Osepa in gesprek met WEB-directeur Alfredo Koolman

Politiebureau
In december heeft WEB de aanwezigheid van legionella in het drinkwater bij het nieuwe politiebureau in Kralendijk bekendgemaakt. Toen ging het om een minder schadelijk type legionellabacterie. Er volgden metingen, acties en verschillende analyses door experts. WEB heeft destijds gezegd dat de situatie niet alarmerend is.

Naar aanleiding van de aanwezigheid van legionella rondom het politiebureau, is WEB op het gehele waterleidingnetwerk gaan focussen en is er een inventarisatie gemaakt, zegt Koolman. “We hebben plekken en gebouwen geïnspecteerd waar de groei van de legionellabacterie kan bevorderen. We kunnen van alles blijven doen bij de afnemers van drinkwater. Maar als de besmetting in ons netwerk wordt aangetroffen, moeten we het probleem bij de bron aanpakken.”

Niet alarmerend
Koolman zegt expliciet dat de gevonden hoge concentraties van legionella type 1 niet alarmerend zijn, er is sprake van een laag niveau. “Op een tropisch eiland kom je legionella tegen in het drinkwater. Door te meten weet je waar het zich voordoet. We moeten wel waken voor type 1 en gelijk acties ondernemen.”

WEB heeft de waterleidingen en haar waterfabriek op Hato en de opslagtanks op Seru Largu, in Rincon en in Sabadeco onderzocht. Samen met de Rijksgebouwendienst zijn ook de leidingen van gebouwen doorgelicht. De directie van WEB vergadert structureel met alle stakeholders zoals de Rijksgebouwendienst, het politiebureau, de Dienst Toezicht en Handhaving en experts uit Curaçao en Aruba over de onderzoeken. Binnenkort biedt WEB een rapportage over de bevindingen aan het Openbaar Lichaam en vertegenwoordigers van het ministerie Milieu & Natuur op Bonaire.

Zwakke plekken
Volgens Koolman is er niet van de één op de andere dag een totaal ander beeld van de zwakke plekken in het waterleidingnetwerk, waar de legionellabacterie zich bevindt. Het meten daarvan is een proces. Bonaire telt ongeveer achtduizend huishoudens. Het vergt tijd om al de nodige acties te ondernemen in he watersysteem, aldus Koolman. Waar legionella type 1 is geconstateerd in stilstaand water, heeft WEB onder andere doodlopende delen in de waterleiding verwijderd. Ook bij het gebouw waar de bacterie is gevonden, is er gezorgd voor goed doorstromend water.

Koolman benadrukt dat het drinkwater op Bonaire gewoon gedronken kan worden. Legionella type 1 is slechts schadelijk in de vorm van nevel bij bijvoorbeeld het gebruik van een douchekop. Het inademen van aerosolen (zeer fijne waterdruppels) die besmet zijn met de bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bron: www.caribischnetwerk.ntr.nl

Legionella gevonden bij hockeyclub MHC Voorhout

VOORHOUT – In alle douches van de Mixed Hockey Club MHC in Voorhout is de legionellabacterie ontdekt. De douches mogen voorlopig niet meer gebruikt worden. In een persbericht geeft de club aan alles op alles te zetten om de uitbraak verder in te dammen. Voor zover bekend is er nog niemand ziek geworden door de bacterie.

De waarden zijn volgens de club nog laag. Dat zou betekenen dat er geen direct gevaar is geweest of bestaat. Het bestuur laat weten dat er een zogeheten ‘beheerplan’ is opgesteld om besmetting in de toekomst te voorkomen. ‘Tot nu toe werden de leidingen niet wekelijks gespoeld en dat moet dus wel gebeuren, om legionellabesmettingen te voorkomen’, laat bestuurslid Ariejan van Saanen in een reactie weten.

De club gaat een spoelinstallatie kopen. Tot die tijd mogen de douches niet gebruikt worden. Ook het water uit de kranen van de wastafels mag niet gedronken worden. Het is niet bekend wanneer de spoelinstallatie geleverd wordt.

Bron: www.omroepwest.nl

Met Stichting Veteranenziekte naar De Nationale GezondheidsBeurs: 50% korting

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Bezoek De Nationale GezondheidsBeurs van 5 t/m 8 februari 2015 in de Jaarbeurs Utrecht. Nederlands grootste beurs op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl. Ruim 250 stands en 35.000 bezoekers treffen elkaar rond 6 thema’s: Medisch & Zorg, Beauty & Verzorging, Eten & Drinken, Sport & Avontuur; Body & Mind en eHealth & Technologie. Met motiverende sprekers, workshops, proeverijen, de nieuwste trends rond voeding en gezondheid, gezondheidstesten, demonstraties en advies. Antwoord op vele medische vragen. Verwennerij met massage of make-up. Proeven van bewuste voeding. Bewegen en fitness op elk niveau. Innerlijke rust en ontspanning met sessies op de beurs. Primeurs uit de digitale toekomst. Het gezondste dagje uit voor mensen met gezond verstand!

Tickets met 50% Stichting Veteranenziekte – korting:

Bezoek De Nationale GezondheidsBeurs met 50% korting.
Bestel via: www.plusticket.nl (Gebruik actiecode: LEGION de prijs verandert dan)
Of telefonisch: 026 3779736 (geef aan: actiecode LEGION)
U betaalt dan slechts €10,- per ticket (bestelkosten €1,50)
Kijk voor meer informatie op www.gezondheidsbeurs.nl

Gymzaal Goudlaan vrij van legionella

Sporters en scholieren kunnen vanaf donderdag weer gebruik maken van de gymzaal aan de Goudlaan. De zaal was uit voorzorg gesloten nadat bij een preventieve meting legionella was geconstateerd in de leidingen van de douches.

De leidingen zijn inmiddels extra schoongemaakt. Volgens de GGD Groningen was er geen sprake van risico voor de gezondheid. Wel werden de gymzaal aan de Goudlaan en enkele kleedkamers in andere sportaccommodaties uit voorzorg gesloten.

Van legionella in een sportzaal aan de Van Ostadestraat, waarover OOG TV berichtte, was volgens de GGD geen sprake.

Bron: www.oogtv.nl

Legionella in twee Groninger gymzalen

In twee gymzalen in Groningen is legionella vastgesteld. Het gaat om zalen aan de Goudlaan en de Van Ostadestraat.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Besmetting gebeurt via de longen, door kleine druppeltjes waternevel uit een douche, stoombad of bubbelbad. Legionella kan onder meer ernstige longontsteking veroorzaken.

De bewuste gymzalen zijn gesloten. De zaal aan de Goudlaan heeft zelfs een nieuw slot gekregen, zodat niemand naar binnen kan. Pas als de douches ontsmet zijn, kunnen de gymzalen weer gebruikt worden. Het is niet bekend wanneer dat zal zijn.

Bron: www.oogtv.nl

Legionella in kleedlokalen buitensport

MAASTRICHT – In de douches van de kleedlokalen van drie Maastrichtse buitensportverenigingen is legionella aangetroffen. Maastricht Sport, de sportorganisatie van de gemeente Maastricht, heeft deze voorlopig gesloten. De drie verenigingen – Maastrichtse Hockey Club en de voetbalclubs RKASV en Willem I – zijn hiervan op de hoogte gesteld.

De aanwezigheid van de legionellabacterie kwam aan het licht tijdens de halfjaarlijkse controle van de waterkwaliteit door een onafhankelijk bureau. Het betekent dat er in de kleedruimten niet gedoucht mag worden. Toiletten en wasbakken mogen wel gebruikt worden. Maar uit voorzorg zijn de kleedlokalen helemaal buiten gebruik gesteld, aldus de gemeente Maastricht.

Voor de betrokken sportclubs wordt in overleg naar vervangende kleedfaciliteiten gezocht. Nog niet bekend is hoe lang de sluiting gaat duren. Overigens gaat na zondag de winterstop van start in de buitensport.

Bron: www.dichtbij.nl

RIVM waarschuwt voor gebrekkig toezicht op koeltorens

Hoewel gemeenten verantwoordelijk zijn voor registratie van en toezicht op natte koeltorens bij inrichtingen, hebben zij daar weinig zicht op. Dat is een risico, waarschuwt het RIVM, omdat de torens een bron van legionellabesmetting kunnen zijn. Dat Nederland na 2006 geen grote uitbraak van legionellalongontsteking (ook bekend als de Veteranenziekte) meer heeft gehad, is een kwestie van geluk.

Kostbare dagen gaan verloren
Het kan heel anders lopen, toont een recente uitbraak in Portugal. Daar werden vorige maand in enkele dagen tijd meer dan driehonderd mensen ziek van de legionellabacterie, vermoedelijk afkomstig uit een koeltoren. Afgelopen week overleed daar de elfde patiënt aan de gevolgen van de longinfectie die de bacterie kan veroorzaken. Eenzelfde scenario kan zich in Nederland voordoen, volgens epidemioloog Petra Brandsema van het RIVM. ‘Als gemeenten niet weten waar zich op hun grondgebied natte koeltorens bevinden, gaan kostbare dagen verloren met het zoeken naar de besmettingsbron.’

Gemeenten verantwoordelijk
Sinds 2007 zijn gemeenten via de Wet milieubeheer verantwoordelijk voor het toezicht op natte koeltorens en in 2009 is dit uitgebreid met een meldplicht voor nieuwe koeltorens. Bij grote industriële installaties voert de provincie het toezicht uit. Doordat koeltorens die geplaatst zijn voor 2010 niet gemeld hoeven te worden, is het voor gemeenten en provincies niet duidelijk hoeveel koeltorens er werkelijk zijn binnen hun grenzen, stelt Brandsema. Volgens de Atlas van de Leefomgeving, waar een registratie van natte koeltorens wordt bijgehouden, staan er in Nederland circa vierduizend torens. Daarvan is ongeveer 30% bij toezichthouders bekend.

Gemeente denkt ten onrechte geen koeltorens te hebben
Dat cijfer is afkomstig uit een evaluatie van de registratie in 2012, maar volgens Brandsema is er geen reden om aan te nemen dat er sindsdien veel is verbeterd. Het RIVM ontvangt jaarlijks ruim driehonderd meldingen van legionellalongontsteking en slechts in drie of vier gevallen meldt de GGD – die de besmettingsbron altijd probeert op te sporen – dat in de buurt van de patiënt een natte koeltoren is geregistreerd. Brandsema: ‘Veel gemeenten denken ten onrechte dat zij geen natte koeltorens hebben. Apeldoorn meldt bijvoorbeeld dat die gemeente er 52 heeft, wat vrij realistisch is. Maar een iets grotere gemeente zegt er geen een te hebben. Toevallig is dat een gemeente bij mij in de buurt en ik zie ze daar op veel plekken staan.’

Toezicht deels naar omgevingsdiensten
Brandsema vermoedt dat een aantal gemeenten veronderstelt dat zij er niet meer over gaan, sinds het toezicht op een deel van de koeltorens is overgegaan naar de omgevingsdiensten of regionale uitvoeringsdiensten. Dit geldt echter alleen voor de vergunningsplichtige koeltorens die deel uitmaken van een industriële installatie, bij fabrieken bijvoorbeeld. Niet voor de koeltorens van airconditioningsinstallaties op kantoorgebouwen, zegt Brandsema. ‘Tenzij de gemeente bij de omgevingsdienst een “pluspakket” afneemt, maar dat gebeurt lang niet altijd.’

Gebruik expertise
Juist bij de fabriekskoeltorens is het toezicht over het algemeen goed geregeld, veronderstelt Brandsema. ‘Daar moeten veel vergunningszaken worden geregeld, dus dit draait daarin mee en onderhoud is vaak onderdel van het bedrijfsproces. Desondanks gaat het ook bij industriële koeltorens wel eens mis.’ Bij bedrijfsverzamelgebouwen is het onderhoud vaak een probleem. ‘Er is een eigenaar, een beheerder, diverse huurders, maar soms weet niemand wie verantwoordelijk is voor de koeltoren.’ Overigens werken niet alle airco’s met een natte koelinstallatie. Bij droge koeltorens speelt het risico op legionellabesmetting geen rol. Volgens het RIVM is het nodig om koeltorens actief op te sporen. Brandsema adviseert gemeenten gebruik te maken van de expertise van de omgevingsdienst of van de handleiding koeltoreninventarisatie en registratie van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Uitbraak in Amsterdam: 3 doden
Legionella kan zich ontwikkelen in water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. Door het inademen van besmette neveldruppels kunnen mensen ziek worden. Volgens het RIVM beschrijft een onderzoek uit 2013 totaal negentien uitbraken in de periode 2001 -2012 in twaalf landen veroorzaakt door koeltorens. In totaal waren hier 1609 patiënten bij betrokken, van wie 6% overleed. De laatste uitbraak veroorzaakt door een koeltoren in Nederland was in 2006, in Amsterdam. 33 Patiënten werden ziek, drie van hen overleden.

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl

Nog twee doden door legionella-uitbraak in Portugal

In Portugal zijn er nog twee doden gevallen door de legionella-uitbraak in Portugal. Daarmee komt het totaal aantal doden op zeven. De uitbraak zou te wijten zijn aan een probleem in de koeltorens van kunstmestfabriek ADP. Er zouden meer dan 300 personen besmet zijn, wat de Wereldgezondheidsorganisatie verontrust.

Ongeveer 3 dagen geleden belandden een tiental patiënten die besmet waren met legionella, in het ziekenhuis in het stadje Vila Franca de Xira, op 30 kilometer ten noorden van Lissabon. Maar al gauw volgden tientallen anderen. Dat zouden er nu meer dan 300 zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de uitbraak “gevaarlijk voor de publieke gezondheid.” De kunstmestfabriek en andere fabrieken in het stadje zijn uit voorzorg gesloten ”om andere besmettingen te voorkomen”.

Wat is de legionellabacterie?
De legionellabacterie op zich is geen probleem, zolang die zich niet vermenigvuldigt. Die vermenigvuldiging gebeurt vooral in water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius, de ideale temperatuur in een koeltoren dus. Besmetting gebeurt door inademing van zeer kleine, besmette waterdruppeltjes. De ziekte is niet besmettelijk van de ene mens op de andere. Besmetting via het drinken van water is niet mogelijk.

Bron: VRT (België)

In de regio Lissabon zijn 33 mensen in het ziekenhuis opgenomen met legionella

Vertaling van het originele Portugese artikel

In aanvulling op de 27 mensen die in het ziekenhuis van Vila Franca de Gaia zijn opgenomen, zijn nog zes anderen met ‘legionella’ in drie verschillende ziekenhuizen in Lissabon opgenomen. Patients in Lisbon liggen in de ziekenhuizen Cabral, São José and Capuchos.
Volgens een bron van de DGS, werden alle patiënten geïnfecteerd met de ‘legionella’ bacterie, zij komen van Via Longa, Póvoa de Santa Iria en Strong House.
Sprekend met Lusa, de directeur-generaal van Volksgezondheid, Francis George, zei: “het lijkt er op dat de infectie met ‘legionella’ beperkt is tot de gemeente Vila Franca de Gaia.”
Van de 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen in Vila Franca de Gaia, liggen er zeven nog op de Intensive Care en Intermediate Care, en een daarvan is “geventileerd”. “Het is wat erger is” aldus een officiële bron in het ziekenhuis Reynaldo dos Santos.
Geïnterneerden zijn tussen de 30 en 80 jaar en komen uit verschillende plaatsen in de gemeente Vila Franca de Gaia. Tot nu toe is nog niet vastgesteld wat de oorzaak is van de besmetting.

Bron: www.dn.pt

Aanvullend nieuwbericht van 11-11-2014:

De koeltorens van de kunstmestfabriek ADP liggen aan de basis van de legionella-uitbraak in Portugal. De koeltorens van het Belgische bedrijf Sovay, die in de buurt gelegen zijn, hebben er niets mee te maken. Dat heeft de minister van Milieu van Portugal meegedeeld.

De afgelopen 3 dagen raakten 233 mensen besmet met de legionellabacterie. 5 mensen overleefden het niet.

Gisteren begonnen de Portugese autoriteiten een onderzoek naar de bron van de besmetting. Eerst werd gedacht dat de bron lag bij een waterzuiveringsinstallatie. Dat bleek niet het geval te zijn. Uit voorzorg werden wel alle zwembaden en andere openbare waterinstallaties gesloten.

De koeltorens van de fabrieken in de buurt van Vila Franca de Xira werden ook onderzocht. Zowel in het koelwatersysteem van het Belgische concern Solvay als in dat van twee andere bedrijven werd de legionellabacterie aangetroffen. Daarop werden het waterkoelingssysteem en de koeltorens van de fabrieken buiten werking gesteld.

De minister van milieu van Portugal heeft nu gemeld dat de koeltorens van de kunstmestfabriek ADP aan de basis liggen van de besmetting.

Bron: www.hln.be